Simon Pettersson. Foto: Deca Text&Bild

Tre senior-medaljer dag 1

2022-10-22 | Tommie Nordh

Samuel Russom öppnade tufft på 4 km när terräng-SM inleddes på lördagen. I fint löparväder – 9 grader och vindstilla – ledde Russom länge 4 km-loppet, men på slutet blev Hässelbys maratonlöpare om spurtad av Andreas Almgren från Tureberg och Emil Danielsson som båda normalt tävlar på betydligt kortare distanser än Russom som nu tog bronsmedaljen.

Samuel Russom i täten på 4 km där han till sist slutade på tredje plats. På söndagen har han chansen att försvara fjolårssegern på 10 km. Foto: DECA text&bild

I lagtävlingen klarade Russom tillsammans med Axel Djurberg och Gustav Berlin andraplatsen.

Hässelbys andralag med Erik Djurberg, Otto Kingstedt och John Kingstedt gladde med att klara fjärdeplatsen.

I damernas 4 km, där flera av Hässelbys bästa löpare saknades, gladde rutinerade Louise Wiker med att ta åttonde plats efter sitt bästa lopp för säsongen.

–  Jag sprang för försiktigt i början. Hade jag vågat satsa hårdare så hade jag fått en bättre placering, förklarade Louise, som tillsammans med Anna Silvander och Elin Marcusson blev fin tvåa i lagtävlingen.

Martin Öhman, som tidigare varit stor Hässelby-hjälte, när han överraskande vann maraton-SM och när han sensationellt av gjorde en stenhård final i lag-SM, ökade nu sin samling av SM-guld genom att vinna 35-årsklassen.

Här slutade Rickard Pell på sjätte plats, och med Joakim Svedeman som tredje löpare blev det silver i lagtävlingen.

I den nya, stora, tuffa ungdomsklassen 15-17 år på 4 km blev Samuel Berhane fin femma individuellt. Bland flickorna var Hannah, Kinane, Linn Adolfsson och Kina Höglund fyra i lagtävlingen.

SM-tävlingarna fortsätter på söndagen med bl.a. herrarnas och damernas 10 km.