Sarah Lahti, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Historia

2021

Året inleddes med det sorgliga beskedet att Sara Wedlund, en av klubbens bästa löpare någonsin och den enda Hässelby-friidrottare som lyckats vinna ett EM-guld i seniorklassen i terräng, avlidit.

I slutet av året meddelade Angelica Bengtsson, med tre EM-medaljer i stav på meritlistan, att hon drar sig tillbaka för att satsa på studier.

Sportsligt var 2021 ett lyckat år där Hässelby för andra året i följd i överlägsen stil tog hem SM-pokalen som bästa SM-klubb bland ungdomar, juniorer och seniorer. Långdistanslöparen Samuel Russom blev bäste poängplockare med sex individuella medaljer.

I lag-SM blev det för första gången på 17 år seger för både herr- och damlaget.

Fyra hässelbyare – Angelica Bengtsson (stav) Sarah Lahti (10 000 m), Emil Blomberg (3 000 m hinder) och Simon Pettersson (diskus) kvalificerade sig för årets stora friidrottshändelse, OS i Tokyo, en tävling som på grund av corona-pandemin skjutits upp ett år. Aldrig tidigare har Hässelby haft så många deltagare i ett OS.

OS-debutanten Simon Pettersson svarade för den största svenska överraskningen i Tokyo. I femte omgången i diskusfinalen klippte han till med 67,39 vilket gav honom andra plats. Simon var därmed med om att ordna en bejublad svensk dubbelseger tillsammans med Daniel Ståhl från Spårvägen.

Stockholms stad beslutade att anslå medel för en välbehövlig upprustning av Hässelby IP. Det blev bl.a. nya löparbanor samt nya ansatsbanor i spjut och höjd.

Sarah Lahti tvingades bryta OS-finalen på 10 000 meter på grund av hög värme och hög luftfuktighet, men som helhet var 2021 ett lyckat år för 26-åriga Sarah som numer bor i Holland för att få så bra möjligheter som möjligt att utvecklas som löpare. Hon noterade tre svenska rekord i väg-löpning; 15.22 på 5 km i Morton, Frankrike den 24 april,

31.26 på 10 km i Valencia den 3 oktober och så 1.08.19 på halv maraton i Valencia den 24 oktober.

2020

Hässelby tog hem SM-pokalen på rekordpoängen 517 – 111 poäng före tvåan Malmö AI. Under årets SM-tävlingar inomhus och utomhus vann Hässelbys friidrottare hela 101 medaljer i ungdoms- junior och seniorklasserna.

Det blev också seger för herrarna i kampen om Mästerskapsstandaret som numer utdelas till bästa klubb i friidrotts-SM (tidigare kallat stora SM).

Efter en stark säsong där Simon Pettersson förbättrat sitt personbästa i diskus till 67,72 rankades han som trea i världen av den ansedda amerikanska tidningen Track and Field News.

Två lovande kvinnliga juniorer presenterade sig under året. Linnéa Sandström var tvåa i SM halv maraton (21,9 km för seniorer) på 1.17.07, endast 16 sekunder bakom vinnaren.  Axelina Johansson förbättrade sitt personbästa  i kula till 17.49 vilket gav henne andra plats på Sverige-bästa listan för seniorer.

Corona-pandemin medförde att många tävlingar måste ställas in eftersom allmänna sammankomster med över 50 personer var förbjudna. Det innebar att Hässelbyloppet för första gången på över hundra år ställdes in. Även ASICS Stockholm Marathon, Tjejmilen och Rambol Stockholm Halvmarathon blev inställda. Alt detta medförde naturligtvis minskade intäkter för klubben, något som delvis kompenserades av statliga bidrag till inställda evenemang.

Trots stränga restriktioner lyckades Hässelby sent på hösten arrangera SM i terränglöpning på Grimsta sportfält i Vällingby.

2019

Vi blev vi tvåa i SM-pokalen med 374,5 poäng. Vi var ”bara” 7,25 poäng efter MAI och 0,5 poäng före Spårvägen. Vårt mål inför 2020 är 400 poäng och en ny topplacering.

Hässelby blev 4:a i Lag USM utomhus. Herrlaget blev tvåa i lag SM, bara en poäng från segern. Damerna placerade sig på tredje plats. Dubbla medaljer igen med andra ord.

Våra seniorer tog tredje raka segern på stafett SM 4 x 800 m. De som lyckades med detta var Anton Axelsson, Anton Persson, Gustav Berlin och Elmar Engholm.

Vi hade som vanligt många aktiva som kvalificerade sig för deltagande i internationella mästerskap och olika landslag. Angelica Bengtsson, Fredrik Samuelsson och Frida Åkerström i kula var med på inne EM. Bäst lyckades Fredrik som blev fyra i mångkamp, mycket nära sin första seniormedalj på ett internationellt mästerskap.

På ute VM var Angelica och Fredrik med igen och hade då sällskap av Simon Pettersson. Bäst och mest dramatiskt var Angelicas sjätteplats i stav, svenskt rekord och stavbrott.

Hässelby hade även åtta aktiva med på årets JEM, fyra på JEM för 19 åringar och fyra för 22 åringar.

Många av Hässelbys aktiva deltog i olika landslag och där utmärkte sig Jesper Hellström lite extra med seger i Nordenkampen inomhus, en fjärdeplats på Lag-EM Super League och seger i Finnkampen på superfina 16,71.

Totalt vann våra aktiva 80 SM medaljer, veteranmedaljer exkluderat, därmed var Hässelby den klubb som vann flest medaljer under året.

I Hässelbyloppet var 4 500 löpare anmälda. I år gick SM i terräng samma helg och vi fick därmed färre svenska topplöpare till start.

2018

Precis som under 2017 visade våra bästa aktiva upp en imponerande toppbredd. Klubben hade tio aktiva som kvalade in till EM i Berlin och var därmed den svenska klubb med flest deltagare. Rent placeringsmässigt så klarade sig Simon Pettersson bäst med en fjärde plats i diskus. Angelica Bengtsson blev 6:a i stav och Fredrik Samuelsson nia i 10-kamp. Angelica Bengtsson deltog även i Inne-VM i stav där hon tog sig till final. Elmar Engholm och Emil Blomberg, som sprang 1 500 m respektive 3 000 m hinder i Berlin, var också med på terräng-EM.

Under 2018 arrangerades även ungdoms EM för 17-åringar samt junior-VM för 19 åringar. På UEM deltog Lovisa Bivstedt och Anton Axelsson, båda sprang 800 m. På JVM lyckades Lisa Gunnarsson bäst genom att vinna silver i stav. Amanda Hansson deltog i såväl 60 m häck som i längdhopp. Bäst gick det i längdhopp med en 8:e plats. Totalt hade Hässelby, under året, 24 aktiva som representerade svenska landslaget på ungdoms-, junior och seniornivå med totalt 53 starter.

SM-pokalen 3:a. Rankingen: 1:a. Hässelbys friidrottare tog under 2018 78 SM-medaljer. 20 guld, 28 silver och 30 brons i SM-tävlingar inomhus och utomhus för seniorer, juniorer och ungdommar. Svenskt rekord: Angelica Bengtsson, stav 4,73.

2017

vinner herrarna lag-SM och damerna tar silver. Tre stycken uttagna till inne-EM, där Angelica Bengtsson kniper ett brons. Vid junior-EM 22 år blir det tre medaljer på fem starter, Sarah Lahti tar silver på 10 000 m och brons på 5 000 m och Fredrik Samuelsson tar silver i tiokamp med ett resultat över 8 000 p. Vid junior-EM 19 år vinner Lisa Gunnarsson guld i stav med 4,40. Vi hade sex uttagna till VM men resultatet blev klent, för mycket skador. Sarah Lahti slår svenskt rekord på Halvmaraton med 1,09,58.

SM-poängen 3:a. Rankingen: 2:a. Standaret: H 2:a D 4:a. SM-medaljer inne/ute. Guld senior 9, junior 16, ungdom 2. Silver senior 5, junior 8, ungdom 6. Brons senior 12, junior 8 och ungdom 8.

2016

föddes en löparstjärna, Sarah Lahti, två svenska rekord på 10 000 m. I början av året med 31,54,87 och raderade därmed ut det tidigare från 1990. Därefter på OS i Rio med 31,28,43.

Åtta stycken kvalade till EM i Amsterdam. På OS i Rio de Janeiro deltog förutom Sarah även Angelica Bengtsson i stavhopp. Vi blir tvåa efter Ullevi FK i SM-poängen. Rankingen vinner vi och i Standaret vinner damerna och herrarna blir tvåa. Totalt tog vi 96 SM-medaljer, 33 guld, 39 silver och 24 brons varav seniorerna tog 12 guld, 18 silver och 12 brons.

2015

blev åter igen ett bra idrottsligt och arran­görsmässigt år. Friidrottsföreningen Hässelby SK hade stora framgångar på internationella mästerskap med Angelica Bengtsson som den lysande stjärnan med svenskt rekord i stavhopp och en fjärdeplats på VM i Peking. På VM hade vi också med två marathonlöpare, Louise Wiker och Charlotta Karlsson. På inomhus-EM blev Petter Olson åtta i 10-kamp. Elmar Engholm och Sarah Lahti sprang dessutom EM i terräng där Sarah blev åtta.

Hässelby hade med 13 aktiva på junior och ungdomsmästerskap, EM och VM. Under 2015 vann klubben standaret för damer och var tvåa bland herrarna. I lag-SM blev det åter igen två medaljer, silver för både herrar och damer.

2014

Hässelbys damer blir bäst i Sverige, herrarna blir trea. Klubben tar 113 SM-medaljer. Jessica Samuelsson tar sin 65:e. 16 aktiva deltar i EM och VM. 33 stycken representerade landslaget. Angelica Bengtsson blir 5:a i EM i Zürich med 4.55 i stav. Vi har två listettor i världsstatistiken. Elienor Werner blir sjua i stav med 4.20 vid junior-VM i Eugene och Simon Litzell (P17) kastar över 80 m. (80,04). Klubben har stor ungdomsverksamhet, fantastisk bredd och sylvass topp, medlemsantalet uppgår till 1480 stycken.

2013

Lars-Johan Oscarsson går ur tiden. Klubben firar 100 år, en jubileumsbok ges ut, en fest arrangeras i april och en friidrottstävling av internationell klass arrangeras på Hässelby IP i juni. Seger för damerna i Lag-SM och en andra plats för herrarna. Vi blir etta i antal SM-poäng ute och inomhus i alla åldersklasser. 126 SM-medaljer togs och vi hade 16 deltagare med i EM och VM. Årets knall var Andreas Åhwalls seger på korta banan vid terräng-SM. Isabellah Andersson vann många segrar, har plockat 24 SM-guld och är därmed den kvinnliga friidrottare som tagit flest SM-guld genom tiderna.

2012

Isabellah Andersson, Angelica Bengtsson och Jessica Samuelsson tävlade i de 27:e Olym­piska spelen i London. Vid EM i Helsingfors gladde Mattias Jons och Jessica Samuelsson med sjätteplaceringar i slägga och sjukamp. Angelica Bengtsson vann JVM guld i stav. Totalt 115 SM-medaljer blev det för ungdomar, juniorer och seniorer. Det var 38 guld, 36 silver och 41 brons. När det gäller SM-poäng för placeringar bland de sex främsta i USM, JSM och SM samlade de aktiva ihop 775 poäng, den högsta siffra som någonsin noterats. Damerna tog hem mästerskapsstandaret för 13:e gången och herrarna kom på andra plats. Sammanlagt blev klubben etta.

2011

Fyra juniorvärldsrekord, sju svenska rekordnoteringar och guld i junior-EM i stav av Angelica Bengtsson. Isabellah Andersson blev 7:a på VM-maran i Daegu. Erik Johansson kom fyra på junior-EM 5 000 m. Jessica Samuelsson kom på 16:e plats i mångkamp på VM och femma på inne-EM i mångkamp. Totalt tog Hässelbyare 94 SM-medaljer, varav 29 guld, 32 silver och 33 brons! 14-åriga Astrid Rosvall sprang hinder i HSKs damlag i lag-SM, vilka tog brons. Därmed blev Astrid yngsta HSKare någonsin att vinna en senior-SM-medalj! I Friidrottsförbundets ranking och tidningen Friidrottarens ranking placerade vi oss på förstaplatserna. 636 pojkar och flickor deltog i Hässelby friidrottsskola.

2010

Joel Durén sprang 1 000 m på 2.35,22 därmed blev vår friidrottsordförande Bengt Olsson av med sitt P16 rekord från 1967 på 2.36,2! Isabellah Andersson tog 5:e plats i EM-maran (blev brons till slut, två diskades) hon satte svenskt rekord på maraton i Frankfurt med 2.25.10. Angelica Bengtsson tog stora kliv uppåt den 22 maj vid uttagningar till ungdoms-OS då hon satte  in­officiellt F17 världsrekord med 447, guld i junior-VM på 452, utsedd till både årets Rising star i Monaco och vid GE-galan utsedd till Årets Stjärnskott. Både herrar och damer vinner SM-standaret. Vi rankas etta av Svenska friidrottsförbundets SM-ranking och tidningen Friidrottarens SM-ranking. Vi vann lag-SM för herrar och damerna kom 3:a i sitt lag-SM.

2009 

Mattias Claessons tog brons på inne-EM. Isabellah Anderssons vann fyra SM-guld och satte två svenska rekord. Hässelby toppade både Svenska Friidrottsförbundets ranking och tidningen Friidrottarens sammanställning över SM-poäng för ungdomar, juniorer och seniorer. 85 SM-medaljer, fördelade på 25 guld, 36 silver och 24 brons. Tre svenska rekord har slagits av hässelbyare. Isabellah Andersson 10 km landsväg 32.24 och halvmarathon 1.11,35. Lina Alainentalo F19 3 000 m hinder 10.10,01.

2008

Herrarna vann lag-SM för femte året i följd. Hässelbys damer tog hem mästerskapsstandaret i överlägsen stil medan herrarna kom tvåa efter Spårvägens FK. Hässelby toppar överlägset Friidrottsförbundets ranking över landets friidrottsklubbar. Hässelby blev bästa klubb vid stora SM. 23 HSKare deltog i landslagen. Totalt vann vi 77 SM-medaljer, 45 medaljer för seniorer varav 20 guld, 9 medaljer för 22-årsklassen, 10 medaljer varav 5 guld i 19-års-klassen, 13 medaljer varav 9 guld för 15-, 16- och 17-årsklasserna. Jessica Samuelsson vann femkamp inne, sjukamp ute. Summan för Jessica blev sju SM-medaljer. Vendela Mindelöf vann tre guld i 16-årsklassen. Sammanlagt tog hon 8 SM-medaljer! Isabellah Andersson debuterade i Hässelby med att vinna 8 SM-medaljer!  Erik Johansson vann fem medaljer i P19-klassen. Mattias Jons satte personligt och klubbrekord i slägga vid SM genom att kasta 72,63 m. Johanna Hallberg försvarade sitt SM-guld på 800 m.

2007

Vi tog hem Mästerskapsstandaret  både för herrar och damer. Herrarna vann lag-SM fjärde året i följd. Vi toppar Friidrottsförbundets ranking. 23 HSKare har deltagit i landslagen.  Vi tog 67 SM-medaljer. Kajsa Haglund vann 1500 m vid SM inne och ute. Mattias Claesson vann 800 m vid SM ute och inne. Daniel Almgren vann sitt tredje raka SM-guld i tiokamp. Vendela Mindelöf segrade lätt på 1 000 m vid USM inne och på 800 m vid USM ute. Christina Lindblom tog SM-guld i terränglöpning för tredje året i följd. Mattias Jons och Johanna Hallberg vann sina första individuella SM-guld. Hässelbys damer tog hem SM-gulden i stafettlöpning 4x800m och 3x1500m i överlägsen stil.

2006

Sammanlagt 84 SM-medaljer. Herrarna vann lag-SM och damerna kom trea. Två lagsegrar i Terräng-SM och fyra guld i stafett-SM. Herrlaget vann Dagbladsstafetten. 27 friidrottare deltar i landslagen! Trippelseger på 400 m häck på senior-SM, Henrik Encke guld, Daniel Almgren silver och Niklas Larsson brons. Onsdagen den 6 september var en stor dag för friidrotten i Hässelby. Solen sken och det var många besökare på IP när Stadsbyggnads- och Idrottsborgarrådet Py Börjeson förklarade idrottsplatsen återinvigd.

2005

Friidrotten i Hässelby är nummer ett även detta år. Vi har vunnit 28 SM-medaljer på seniorsidan varav 10 är guldmedaljer. Juniorerna vann 12 guld och ytterligare 17 medaljer. Ungdomarna två guld och ytterligare sju medaljer. Den känslomässigt tyngsta medaljen vann Staffan Jönsson i seniordiskus. Mattias Claessons vann JEM-guld på 800 m. Från ren nybörjare i hälften av tiokamps­grenarna tar sig Daniel Almgren, med tränarhjälp av Conny Silfver, till säkert SM guld med nytt personligt på 7265 poäng.

2004

För första gången vann vi både Lag-SM och Mästerskapsstandaret för både herrar och damer! Lisa Blommés vann guld på både korta och långa banan vid terräng-SM, Linda-Marie Mårtenssons tog en skön kulseger på SM, Andreas Mokdasi vann SM på 400m på 46,97, Mattias Claesson chockerade med ett urstarkt 800m-lopp på DN-galans förtävling som gav nytt svenskt juniorrekord. Alfred Shemveta och Susanne Johansson segrarade i SM i Stockholm Marathon. Staffan Strand segrade med 2,30 i höjd vid SM-tävlingarna i Karlstad som var kvalhöjden till OS Aten. Bland ungdomarna sprang Edmund Yeboah 100 m på 10,50 (sv. juniorrekord) och Louise Martin segrade i 300 m häck vid både ungdoms-SM och ungdomsfinnkampen.

2003

Friidrottsföreningen Hässelby SK befäste under 2003 positionen som landets främsta fri­idrottsklubb. I Svenska Friidrottsförbundets ranking som mäter toppbredden vid samtliga SM-tävlingar utomhus för alla åldersgrupper kom vi etta med 32 poäng. Vi vann för första gången den manliga kampen om SM-standaret. Marie Söderström-Lundberg och Said Regragui var de mest framgångsrika friidrottarna under 2003. Marie vann tre SM-guld. Said vann även han 3 SM guld. Andreas Mokdasi 19 år vann tre JSM-guld. 15-årige Edmund Yeboah gjorde imponerande 10,60 på 100m och vann två guld på inne IUSM. 61 SM-medaljer vanns av HSKare. Årets dam­junior blev 19-åriga Jessica Samuelsson med SM guld i mångkamp både för seniorer och juniorer samt 1 JSM  guld på 400m.

2002

den 1 april bildades alliansföreningen Hässelby SK. Friidrotten i HSK är åter bäst i Sverige på poäng­en 31,75 efter ett år på andraplatsen. Linda-Marie Mårtensson vann SM-guldmedalj i kula på 16,17 m. Hennes trettonde raka guld i kula! Vi blev bästa SM-klubb för seniorer! I tävlingen om Mästerskapsstandaren där reglerna ändrats så att även innemästerskapen räknas kom våra damer tvåa och herrarna femma. Brons till både herrar och damer i lag-SM. 55 SM-medaljer utomhus, där seniorerna tog 21, juniorerna 24 och ungdomarna 10. Mest framgångsrika medaljvinnare var Marie Söderström-Lundberg med fem SM-medaljer. Guld i terräng, maraton och halvmaraton. Fjorton av våra idrottare har vid 26 tillfällen dragit på sig landslagsdräkten.

2001

Friidrottarna håller fortfarande mycket hög klass trots liten avmattning i medaljskörden. HSK rankas nu som tvåa i landet efter Ullevi från Göteborg. Damlaget tog brons i Lag-SM och herrarna tog tillbaka platsen i högsta serien. Totalt tog vi 39 SM-medaljer ute och inne alla åldrar. Seniorerna tog 19 medaljer, 18 togs av juniorerna och 2 vanns av ungdomarna. 13 av klubbens aktiva har dragit på sej landslagsdressen vid 26 tillfällen.

2000

Staffan Strand hoppade till sig en 6:e plats i OS-finalen i Sydeny. Martin Eriksson satte svenska rekord både inom- och utomhus med 5,72 respektive 5,80 i stav! Linda-Marie Mårtensson svenskt rekord i kula med 17,01. Anna Winslow svenskt rekord 3 000 m hinder med 11,32,11. Linda Fernström svenskt rekord 4x100 med 44,12 och svenskt juniorrekord 4x100 och tog bronsmedaljen på JVM i Santiago. 16 hässelbyare har under året dragit på sig landslagsoverall. I år tog vi 67 SM-medaljer, ungdomarna (yngre än 19) tog 23 st och juniorerna (19-20) tog 16 st.

1999

Friidrotten är för tredje året i rad Sveriges bästa friidrottsklubb enligt Friidrottsförbundets ranking. Vi har för andra året i rad tagit mest DM-poäng i Stockholm. För tredje året i rad har vi tagit mest SM-poäng för damer och herrar tillsammans. För fjärde året i rad erövrade damerna SM-standaret. Vi var nu mest representerade klubb vid Finnkampen för seniorer i Göteborg. Vi tog i år totalt 60 SM-medaljer i åldersklasserna 15 till seniorer inne och ute. Totalt noterades 17 distriktsrekord i Stockholm, sju av dessa gjordes av hässelbyare.

1998

För andra året i rad blev vi av Svenska Friidrottsförbundet utnämnda till Sveriges bästa friidrottsklubb! Vi tog för första gången mest DM-poäng. Vi tog för andra gången mest Senior-SM poäng för herrar och damer. Vi vann för tredje året i rad damernas SM-standar. Staffan Strand vann höjdhoppet i DN-galan och kom tvåa i IAAF GP-final. Anna Jägre lämnade höjdhoppandet ett tag och blev sensationell SM-vinnare på 400! Marie Söderström-Lundberg dominerade långlöpningen i Sverige och vann bland annat sex SM-medaljer utomhus och seger i Tjejmilen. För sjätte året i följd vann damlaget Lidingöloppets damklass.

1997

Vi kan nu för första gången titulera sig bäst i Sverige! Damerna var för andra året bäst i Sverige och herrarna tvåa. Sammantaget blev vi klart bästa klubb. Medaljskörden blev:  SM Inomhus 4 guld och 4 silver, SM Utomhus seniorer 13 guld, 5 silver 11 brons, SM utomhus juniorer och ungdom 3 guld, 5 silver och 4 brons. Distriktsmästerskap sammanlagt 66 guld, 48 silver och 38 brons.

1996

Vi blir årets bästa damfriidrottsförening.  Vid inne-EM i Globen tog Sara Wedlund silver på 3 000 m och Martin Eriksson blev femma i stav. Båda resultaten var svenska rekord. Sara blev elva på 5 000 m vid OS i Atlanta. Sara avslutade friidrottsåret med EM-guld på 4 000 m i terräng och vann lagguldet med Ulrica Orre och Annika Nyberger. Medaljskörden i SM och DM blev: SM inne, 3 guld, 3 silver och 5 brons, SM ute seniorer,  8 guld, 4 silver och 6 brons. SM ute juniorer/ungdom 4 guld, 10 silver och  4 brons. DM sammanlagt 47 guld, 54 silver och 35 brons.

1995

Friidrottarna har erövrat 46 SM-medaljer, varav 19 guld. I distriktsmästerskapen har 149 medaljer bärgats, varav 63 guldmedaljer. Nio friidrottare har deltagit i landslag. I Lag-SM kom både herrar och damer trea och i Mästerskapsstandaret (gäller alla SM-tävlingar) kom Hässelbys herrar och damer på andra plats. Men allra mest glänste Sara Wedlund. Sara, 19 år från Kälvesta, blev världslöpare på en sommar med svenskt rekord på 5 000m och strålande insatser på galorna i Helsingfors och Stockholm och VM i Göteborg.

1994

Henrik Dagård utsågs till Sveriges bäste friidrottare efter silver i både inne och ute EM och rankad som världens fjärde tiokampare. Mauri Lindstedt blev säker på kullängder över 18 m och stötte till sig SM-guldet. Åtta friidrottare deltar i landskamper.

1993

Tillsammans med Spårvägen i alliansen Stockholm Marathon har friidrottarna arrangerat ett flertal långlopp som sammanlagt har haft 140 000 deltagare. Lokalt har friidrotten arrangerat Hässelbyloppet, Hässelby ungdomsspel och med Stadionklubbarna stortävlingen DN-galan på Stadion. Friidrotten kom tvåa i statistiktävlingen (alla svenska mästerskap) om Mästerskapsstandaret. I lag-SM vann herrarna brons och damerna kom på fjärde plats.

1992

Detta år deltar Sverige i Europacupen för klubblag (2:a  i Birmingham, England), Marie Granberg blir dubbel svensk mästarinna (terräng och 10 000 m samt vinner ett stort antal tävlingar. Stockholm Marathon alliansen startar Marathonstafetten.

1991

vinner manliga friidrottslaget lag-SM (Svenska mästare) för första gången och kvinnliga laget erövrar fjärde platsen i den kvinnliga motsvarigheten. Åke Eriksson vinner Stockholm Marathon och  blir även svensk mästare i maraton. Martin Eriksson och Erik Noaksson sätter svenskt rekord i junior- respektive ungdomsklassen (P18). HSK:s friidrottslag representerade Sverige i Europacupen för klubblag i Budapest. Åke Eriksson och Henrik Dagård deltager i världsmästerskapen i friidrott i Tokyo.

1990

Johan Engholm vinner klassiska Athen Marathon. Hässelby och Spårvägen arrangerar den första stora friidrottsgalan i nybyggda Globen med deltagande av världsstjärnor och inför 10 000 åskådare. I sammanhanget kan nämnas att arrangörerna enligt ovan jämte Svenska Friidrottsförbundet (som också medverkade i arrangemanget) för egna pengar inköpte löparbanor för inomhusbruk från Italien till en kostnad av c:a 1.5 miljoner kronor. Nio svenska mästerskap erövras i friidrott. Manliga friidrottslaget missade segern i lag-SM med en poäng.

1989

HSK får sin första JEM-mästare genom Mats Kollbrink, som blir guldmedaljör i höjd på 2.26 i Jugoslavien. Henrik Dagård blir svensk mästare i tiokamp. Stockholm Marathon-alliansen startar ”Vårruset”  i antal  städer i Sverige (svarar för marknadsföring, sponsring och annan central administration).

1988

Klubben fyller 75 år. Födelsedagsfest på Hässelby Slott. Tävlingen Stockholm Marathon fyller tio år och firar med abonnemangsföreställning av Cats för 1000-talet löpare och funktionärer på Chinateatern. Sju svenska mästerskap erövras i friidrott. Staffan Blom­strand blir andre HSK:are över 8 000 poäng i 10-kamp.

1987

Hässelbystaffetten anordnades för 20:e gången, Eva Karblom sätter svenskt rekord i sjukamp och Johan Engholm blir Sverigebästa på 1500 m med nytt personligt rekord 3,39,31. Långlöparna blir svenska lagmästare i marathon och vinner Vindelälvsstafetten med kungens vandringspris för fjärde gången i rad.

1986

Idrottsplatsens löparbanor förses med ytlager av rödstybb. Eva Karblom sätter svenskt rekord i längd (6,44). Eva Karblom och Staffan Blomstrand deltager i Europamästerskapen i friidrott i Stuttgart. Kvinnliga friidrottslaget avancerar till rikscupen (högsta divisionen).

1985  

Långlöparna vinner Vindelälvsstafetten för andra gången och erövrar kungens vandringspris. Ungdomslaget i friidrott deltager i Europacupen för ungdom, 19 år och yngre, i Liege. LarsJohan Oscarsson och hans arbetskamrat Torsten Pettersson bildar ungdomsfond för lovande friidrottsungdomar.

1984 

Klubben arrangerade två svenska mästerskapstävlingar, mångkamp och maraton. Stockholm Marathonalliansen startar Tjejmilen. Klubben vinner den första Vindelälvsstafetten. Ungdomslaget i friidrott deltager i Europacupen i friidrott i Liege (Belgien).

1983

Hässelby SK fyller 70 år och firar med fest i Gyllene salen, Stockholms Stadshus. Conny Silfver deltager i världs­mästerskapen i friidrott i Helsingfors i 10-kamp. Han blir också svensk mästare i 10-kamp detta år.

1982 

Christer Lythell och Conny Silfver tävlar i tiokamp vid EM i Aten. Conny Silfver tredubbel svensk mästare (110 m h, fem- och tio-kamp). Trygg-Hansas 5-årsplakett till bästa ungdomsklubb i friidrott tilldelas klubben.

1981 

Christer Lythell och Conny Silfver blir 1:a respektive 2:a i SM i tiokamp. Christer Lythell blir även svensk mästare femkamp.

1980

Anders Mossberg vinner tresteg i finnkampen i Helsingfors med nytt svenskt rekord 16,21. Christer Lythell svensk mästare i tiokamp. HSK:s maratonlöpare Sven Johansson är ute på jordenruntresa och deltar bl.a i VM för veteraner i Auckland i Nya Zeeland.

1979

Efter hårt arbete arrangeras första Stockholm Marathon med drygt 2 100 anmälda löpare och blir en formidabel succé runt stadens gator. Jukka Toivola (herr) och Heide Brenner vinner Stockholm Marathon. Christer Lythell blir dubbel svensk mästare i både fem- och tiokamp.

1978

Stockholm Marathon bildas en mörk novem­berkväll hemma hos HSK:s friidrottsordförande Lars-Johan Oscarsson, som tillsammans med Anders och Bengt Olsson samt Ove Ångman träffar representanter från Spårvägens GoIF Jan Ahlström, Peter Melin och Nils-Olof Björnsson. Ett möte som förändrar Hässelbys friidrott för alltid. Anders Mossberg vinner SM i tresteg. Christer Lythell deltager i Europamästerskapen i friidrott i Prag. Thomas Larsson och Gunnar Mossberg får Schoolarship i USA

1977 

Per Östlund tredubbel svensk ungdomsmästare i kula, diskus och höjd i P16. Han får Gösta Ohlanders stipendium, den finaste utmärkelse, någon HSK:are hittills fått.

1976 Anders Mossberg svensk mästare i tresteg med 15.95. Två silvermedaljer i USM i stafett på 4x100 m. Träningsresa till Landau för friidrottsungdomar under påskhelgen. Tyskt statsbidrag till kost och logi.

1975

Thomas Larsson blir nordisk ungdomsmästare i 10-kamp, 7 137 p. Vi arrangerar landskamp mot Sovjet-Estland på Stockholms Stadion under midsommarhelgen. Stor show på Hässelby idrottsplats med generalrepetition för Lennart Hylands TV-succé ”Hylands Hörna”  med musik av Charlie Normans husband samt talangjakt till hörnan.

1974

Hässelby SK arrangerar sin första SM-tävling, tiokamp på Stockholms stadion.

1973

Linda Hedmark blir svensk mästarinna i 5-kamp. Tiokamparna Christer Lythell och Bo Stemer får schoolarship vid universitet i USA (Provo respektive Los Angeles). Hässelby SK fyller 60 år och firar i familjehotellet på Ormängsgatan. Lennart Hyland är med och svarar för viss underhållning.

1972

satte Bosse Sterner svenskt juniorrekord i både fem- och tiokamp. Friidrottslaget vann division två. Friidrottens träningsutbyte med den tyska klubben ASV Landau påbörjades med träningsläger i påskhelgen.

1971

stod en hässelbyare på prispallen när EM i friidrott avgjordes i Helsingfors. Det var Lennart Hedmark som kom tvåa i tiokamp. Han blev förste svensk över 8 000 poäng. Linda Hedmark kvalificerade sig till finalen i höjd vid EM. För tredje året i följd blev Hässelby bästa klubb vid junior-DM i friidrott. I riksserien för juniorer blev det för tredje året en andra plats

1970

erövrade Lennart Hedmark Hässelbys första svenska mästerskap genom att vinna SM i tiokamp. Senare samma vecka vann Linda Hedmark SM i höjd. Friidrottslaget flyttades efter en serieomläggning direkt från division tre till allsvenskan, men med mycket knapp marginal åkte laget ur.

1969

invigdes det efterlängtade klubbhuset, som sammanlagt kostat 175.000 kronor.  Vid UP-finalen fick Hässelby priset som Sveriges bästa ungdomsklubb i Friidrott. Friidrottslaget vann division 3.

1968 

var ett stort år för friidrotten. Det blev seger i division 4 och medlemskap i Stadionklubbarna, dit Stockholms tolv bästa friidrottsklubbar räknas. För första året arrangerades Hässelbystafetten, och HSK gjorde sensation genom att vinna klass 2 och bli fyra sammanlagt. På endast ett par år växte Hässelbystafetten till att bli Sveriges största stafettlöpning.

1967

reste friidrottslaget till Italien och mötte två italienska och ett franskt lag i en klubbmatch. Friidrottarna avancerade till klass 1. Hässelby kom åter på nedflyttningsplats i ishockey, men ett lag drog sig ur serien, och Hässelby fick en ny chans. Medlemsantalet hade ökat till 620. Supporterklubben ”HSK-Ringen” bildades.

1966

kom Hässelby näst sist i division 3 i ishockey, men en serieomläggning räddade laget kvar i trean. Det första spadtaget på klubbhuset togs den 17 maj. Hässelby hade 430 medlemmar.

1965

Tog Jan-Olof Lindqvist  Hässelbys första SM-medalj genom att bli trea i tiokamp. Bandylaget åkte ur klass 1. Stockholms stadsfullmäktige beviljade 50.000 kronor i bidrag till ett nytt klubbhus.

1964

placerade sig en hässelbyare för första gången i SM. Det var Jan-Olov ”Linkan” Lindqvist som kom på femte plats i tiokamp. Friidrottslaget reste till Västtyskland och tävlade mot USC Mainz. Bandylaget kom till semifinal i lilla DM. Fotbollslaget blev efter en andra plats i klass 2 uppflyttat.

1963

klarade bandylaget sig kvar i klass 1 genom att besegra Polisen med 4-2 i den sista omgången. Ishockeylaget kom näst sist i klass 1, och flyttades ner.

1962

kom Hässelby på andra plats i klass 2 i ishockey, och flyttades upp till klass 1. Klubben gav ut det första numret av tidningen ”HSK-aren”.  TV-laget spelade fotboll på idrottsplatsen och lockade över 3 000 åskådare. Två lag gick till semifinal i S:t Erikscupen. B-pojkarna förlorade sin semifinal på straffsparkar. C-pojkarna ledde med 2-0 mot Essinge men förlorade med 3-2. När tio sekunder återstod av fotbollssäsongen åkte Hässelby ur klass 1. Då kvitterade nämligen Ulriksdal till 3-3 mot Väsby, och säkrade den poäng som sände Hässelby till klass 2.

1960

bildade Hässelby en speciell ungdomssektion som skulle sköta ungdomsarbetet. Bandylaget fortsatte sin berg- och dalbana och ramlade ur trean. Leif Kåvestad hade bästa resultatet bland Sveriges B-ungdomar i stående höjd med 1.35 (På den tiden fanns de stående hoppen fortfarande på SM-programmet).

1959

kom Hässelby på andra plats i pokalmäster­skapet i bandy, och säkrade uppflyttning till division 3.

1958

beslutades att Hässelby än en gång skulle försöka starta en friidrottssektion. Sedan klubben 
bildades hade friidrotten försökt starta flera gånger men lagts ned, men hela tiden hade Hässelby varit med i Svenska Friidrottsförbundet. Fotbollslaget åkte ur division 4, och bandylaget blev nedflyttat till klass 1.

1957

fortsatte Hässelby uppmarschen i bandy. Laget säkrade avancemang till division 3. På tre år hade laget alltså klarat sig igenom tre serier. Klubben hade 201 medlemmar.

1956

hade bandyspelarna verklig fart på skridskorna. Laget gick obesegrat genom klass 2. För första gången flög ett hässelbylag till en bortamatch. Det var fotbollslaget som fick uppleva den historiska händelsen när Hässelby skulle spela mot gotländska Gute i div. 4. Flygfärden satte inte större skräck i hässel­by­ama än att de kunde vinna med 3-1.

1955

ställde Hässelby åter upp med ett lag i bandyns seriespel. Efter en andraplacering i kvalifikationsserien flyttades laget upp till Pokalseriens klass 2. Genom att besegra Spånga med 1-0 i sista matchen klarade sig fotbollslaget kvar i klass 1. Också ishockeylaget säkrade nytt kontrakt i sista omgången då det blev seger med 10-1 mot Ängby.

1954

begärde Hässelby sitt utträde ur Svenska Bandyförbundet då klubben inte hade någon bandyplan. Klubben hade 173 medlemmar, samtliga manliga.

1953

överklagade Hässelby Stockholms fotbollförbunds beslut att frånta klubben de sju poängen.  Svenska fotbollförbundet ändrade domen, och Hässelby förlorade bara tre poäng. Hässelby vann Spånga-cupen i fotboll efter att i finalen mot Spånga vänt 0-2 till 4-2.

1952

övertalades Hässelbys A-lagsmålvakt av några arbetskamrater att hoppa in i Segeltorps junioriag. Hässelbys ledning kände inte till detta, utan använde målvakten i seriespel i klass 1. En klubb protesterade, och Hässelby riskerade att förlora de sju poäng klubben tagit i de matcher där målvakten medverkat.

1951

säkrade hockeylaget avancemang till klass 1. Gymnastiksektionen lades ner. Sektionen hade aldrig sysslat med tävlingsgymnastik. Klubben begärde sitt utträde ur Simförbundet eftersom simsektionen inte haft någon verksamhet på flera år. Antalet medlemmar var 212.

1949

åkte fotbollslaget för andra gången på turné till Finland och spelade två matcher. Det blev seger med 7-1 mot Gnistan, och förlust med samma siffror mot Helsingforslaget Brändö. Hässelby fick för första gången bidrag till att anställa en vaktmästare på idrottsplatsen. Den nyanställde hette Sigvard Bergström, och innehade denna syssla fram till sin pensionering 1973.

1948

gästade ett finskt division 1-lag i fotboll Hässelby.

1947

började Hässelby med ishockey. På hösten startade laget i kvalifikationsserien. Hässelby hade 163 manliga och 19 kvinnliga medlemmar.

1946

åkte fotbollslaget på turné till Finland och spelade fyra matcher. A-laget debuterade i klass 1 (senare omdöpt till division 4). Arne Thiel satte klubbrekord på 100 meter med 10,8, vilket stod sig i 43 år. Friidrottarna vann Spångamästerskapet före Spånga och Duvbo.

1945

anställdes AIK:s landslagsback Harry Nilsson som tränare för fotbollslaget, som spelade i klass 2. Han fick tio kronor per träningskväll i arvode. Planerna på att bygga ett klubbhus återupplivades. Nya ritningar gjordes, och klubben fick byggnadslov. 15 000 kr beräknades huset kosta, men bygget blev aldrig av.

1944

åkte Hässelbys B-lag i bandy på en riktig smäll då Ängbys reservlag vann på Kristineberg med 19-0. Matchen spelades klockan nio en söndagsmorgon, och bara åtta hässelbyare hade orkat upp så tidigt. Lagledaren var tvungen att hoppa in för att klubben skulle få ihop ett lag.

1943

bildade Hässelby en gymna­stiksektion. Sprintern Arne Thiel fick pris som klubbens mest lovande idrottsman. Friidrotts­laget tävlade i klass 4, Stockholmsseriens lägsta klass.

1942

satte Tage Eriksson klubbrekord i diskus med 39,22. Spelåret 41/42 flyttades fotbollslaget upp till Stockholsseriens klass 2, och placerade sig  premiäråret på en fjärde plats.

1941

väcktes två nedlagda sektioner åter till liv. Det var friidrotten och orienteringen som åter togs upp på klubbens program.

1940

var intresset för bandy åter så stort att klubben kunde få ihop ett lag, som deltog i Kungsholmens bandyserie.

1939

blev Tore Brodd ordförande i Hässelby. Harry Östergren erövrade för alltid vandringspriset till klubbens bästa skidåkare. Det andra världskriget började, och i protokollet från 22 september står ”Beslutade mötet att frågan om ett nytt klubbhus skulle, på grund av den kritiska situationen i Europa, nedläggas på obestämd tid”.

1938

låg bandysektionen nere, och klubben funderade på att starta en ishockeysektion, men avstod till sist. Planerna på att bygga ett klubbhus var mycket långt framskridna. Klubben hade fått byggnadslov, och lånen var beviljade. Kostnaderna beräknades till 7 100 kronor.

1937

bildade Hässelby en handbollssektion. Hand­bollen hade mycket dåliga träningsmöjligheter, och tvingades att åka in till stan och träna antingen i Vasa Reals eller K 1:s gymnastiksal. Efter ett tiotal år fick sektionen läggas ner. Fotbollslaget kom på fjärde plats i klass 4, och flyttades upp till klass 3. Hässelby hade 130 manliga och 18 kvinnliga medlemmar.

1936

började Hässelbys satsning på egna förmågor i fotboll att ge resultat. Klubben kunde notera sin första serieseger genom tiderna när A-laget vann klass 5.  Damsektionen upplöstes,  och kvinnorna fick tillhöra klubben på samma villkor som de manliga.

1935

gjordes ett försök att starta friidrottssektionen på nytt. Men Spånga värvade hela friidrottsstyrelsen, och sektionen fick läggas ner igen. Bandylaget levde sparsamt och utgifterna stannade vid 85:48.

1934

bildade Hässelby en bordtennissektion. Junior­laget vann Blackebergsserien i fotboll och A-laget kom på sjunde plats i klass 5.

1933

började bandylaget seriespelet. Tidigare hade Hässelby bara deltagit i olika cuptävlingar. Hässelby spelade nu i Vasaserien, och vann sin grupp.

1932

bildade Hässelby en orienteringssektion. Också i den sporten var konkurrensen med cykelklubben mycket hård. Det blev aldrig någon större aktivitet på orienteringen, och efter ett par år dog sektionen ut.

1931

var klubbens ekonomi bättre, och Hässelby hade råd att ställa upp med ett fotbollslag. Laget fick börja om i kvalifikationsserien. När spelåret var slut på våren 1932 hade laget kommit på femte plats, och laget flyttades upp till Stockholmsserien klass 5.

1930

var ett mycket dystert år för Hässelby SK. Fotbollslaget måste av ekonomiska skäl dra sig ur Stockholmsseriens klass 2. Intresset för friidrott var så dåligt att sektionen måste läggas ner.

1929 

märktes tillbakagången i fotboll tydligt. Nu blev det bara en nionde placering i klass 2. Medlemsantalet var 183 st. Alvar Linder satte klubbrekord på 400 meter med 52,0.

1928

hade Hässelby det svårt ekonomiskt tack vare lånet på 7 000 kr, och fotbollssektionen fick order att skära ner kostnaderna. Det medförde att större delen av de spelare som klubben värvat under storhetstiden i mitten av 20-talet lämnade Hässelby och klubben åkte ur klass 1.

1927

hade klubbens medlemstal ökat till 124 st. Agne Ahlberg slog klubbrekordet på 10 000 meter med 34,07,0. Det rekordet stog sig i 41 år. Hässelby kom på femte plats i fotbollens Östsvenska serien div. 2. 1926 hade serieriesystemet Iagts om, och de bästa lagen från Stockholmsseriens klass 1 samt ytterligare några klubbar med bra fotbollsplan fick bilda en division 2-grupp. Hässelbys nya idrottsplats gav klubben inträde i serien. Men serieomläggningen blev bara ettårig, och Hässelby flyttades tillbaka till Stockholmsserien klass 1.

1926

bröt cykelsektionen sig ur klubben och bildade Hässelby Cykelklubb. När sedan cykelklubben började med skidor inleddes en bitter fiendeskap mellan de två klubbarna. Konkurrensen ledde till att ingen av klubbarna kunde hålla någon högre klass i skidor. Sportklubben och cykelklubben slogs om de bästa festdagarna. Ofta arrangerade de fester på samma dagar bara för att ge konkurrentklubben mindre inkomster.

1925

vann cyklisterna lag-DM. Fotbollslaget kom på sjätte plats i klass 2.

1924

Den 3 augusti invigdes Hässelby Idrottsplats. Klubben hade tagit stora lån för att kunna bygga om idrottsplatsen och det tog över 10 år innan skulderna var betalda. Marken hade Hässelby fått av Carl Bonde. Det är därför klubben fortfarande förvaltar sin idrottsplats. Cykelsektionen var mycket framgångsrik. Erik ”Hässelby-Jerker” Andersson besegrade i ett lopp två av de svenska OS-cyklisterna.

1923

fick Hässelby låna 7 000 kronor för att bygga om idrottsplatsen av Centralföreningen för Idrottens Främjande. HSK blev norra förstädernas bästa juniorklubb i skidor. Lånet höll sedemera på att knäcka klubben.

1922

invaldes Gunnar Sträng, sedermera  Sveriges finansminister, i Hässelby SK. Sträng var simmare, med bröstsim som specialitet. Senare i livet var Sträng inte speciellt meddelsam när det gällde hans HSK-tid. Vid ett telefonsamtal ville Sträng inte ens bekräfta att han överhuvud taget varit medlem i klubben.

1921

började arbetet med att bygga om idrottsplatsen som var mycket dålig. Fotbollsplanen sluttade t.ex. kraftigt, det var cirka två meters nivåskillnad mellan målen.

1920

erövrade Hässelby sitt första vandringspris. Det var simmarna som stod för den bedriften genom att för andra gången vinna tävlingen om Harry Jacobssons vandringspris i konkurrens med Sundbyberg och Bromsten. Tävlingen gällde 4x50 meter frisim.

1919

bildades en damsektion som hade till uppgift att ”hos kvinnorna höja intresset för de friska och sunda idrotterna”. Sommarens basar gav klubben en förtjänst av 1.623 kronor. Hässelby började med boxning. Medlemsavgiften var åtta kr.  för seniorer och fyra för juniorer. Klubben debuterade i Dagbladsstafetten, som då var en 30-mannatävling, med att komma på 36:e plats. Vi spelade 1-1 mot Djurgården i fotboll, men förlorade med 4-0 mot Hammarby.

1918

fick Hässelby 500 kr i bidrag från Riksidrotts­förbundet. Fotbollslaget blir sjua i Stockholmsseriens klass 2.

1917

vann Karl Söderling klubbmästerskapen i sexkamp. Hans serie blev, spjut 60,90 (sammanlagt båda händerna), längd 5,15, 100 m 13,3, diskus 44,98 (sammanlagt båda händerna), höjd 1,30 och 5 minuter jämt på 1500 m.  Fotbollslaget börjar i seriespelet.

1916

Cykel togs upp på programmet. Klubben ansåg att politik och idrott inte hörde ihop och tackade därför nej till att närvara vid Svenska Flaggans dag. Motiveringen var att idrotten bara utnyttjades i royalistiskt syfte. Protokoll från 6 oktober visar att klubben fått sina första 20 klubbmärken.

1915

blev Hässelby medlem i Riksidrottsförbundet samt Svenska Idrottsförbundet som motsvarar dagens Svenska Friidrottsförbund. Arrangerades för första gången landsvägslöpningen Hässelby - Spånga - Hässelby. Första världskriget kastade sin skugga även över klubben. Inkallade medlemmar befriades från medlemsavgift. Inkomsterna under året uppgick till 217:68. Utgifterna stannade vid 215:71.

1914

bedrev klubben, fotboll, friidrott, simning, skidor, skridskor och bandy. Tävlingar mot andra klubbar förekom sällan och hölls mest på klubbnivå. I april köpte klubben sin första egna fotboll, som då kostade 13 kronor.

1913

beslutade sig nio skolgrabbar för att bilda Hässelby SK, eller Hesselby SK som namnet stavades på den tiden. Den 23 februari bildades klubben hemma hos Gunnar Hacksell och till ordförande valdes Sven Larsson. Den första klubbdräkten bestod av vit tröja och blå byxor med en vit rand nedtill. Klubben behövde en idrottsplats och skrev till traktens mäktigaste man, Carl Bonde på Hässelby Slott. Han lät HSK låna ”planen bredvid Kohagen”  och det är samma plats som idag.

ISM mångkamp

Vi arrangerar ISM mångkamp i Sätrahall

Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se