Bild på Linnea Sennström

Har du många tankar kring mat eller känner du någon annan som har det?

SVT har nyligen släppt en dokumentärserie med titeln Ätstört och det är tre entimmesprogram, https://www.svtplay.se/atstort

  • I den här dokumentärserien får vi följa några olika individer med olika livssituation och utmaningar i förhållande till sitt ätande, det vill säga ätstörning, som är en sjukdom.
  • Anhöriga, tränare, forskare och andra experter kommer med information om problematiken kring ätstörningar.
  • Hur livet förändras och anpassas, hur omgivningens förhållningssätt påverkar den som är sjuk, om hur behandling kan gå till.
  • Man får veta att ett viktigt steg för att bli frisk är att kontakta vården.
  • Den hjälp som verkar viktigast i tillfrisknandet är relationer, att ha någon att prata med. Det kan vara en partner, föräldrar, bästa vän, tränare eller terapeut.

Efter kontakt med Emma Lindblom fick jag rådet att läsa den information om att hitta sin balans, om energibalans, energibrist och ätstörningar, som skidförbundet har på sin hemsida. Denna ”handbok” förklarar på ett enkelt sett energibehovet när man är idrottare, tecken som kan tyda på ätstörning, och hur man som kompis, ledare, tränare eller vårdnadshavare kan tänka om man känner sig orolig för att någon i ens närhet har problem med ätstörning.

Skidförbundets "handbok"

Emma Lindblom (health@emmalindblom.com) jobbar på Bosön/RF och man kan vända sig till henne med funderingar, men hon jobbar idag inte kliniskt med ätstörningar där också en läkarkontakt behövs. Hon hänvisar till de idrottspsykologiska rådgivare som finns på RF:s hemsida (länk nedan), och att om man har en ätstörning så ska man söka sig till en ätstörningsenhet (länk 1177). Bra material finns även från Frisk & Fri (länk nedan).

Om man vill läsa om ätstörningar så finns information på:

De som är landslagsaktiva kan ansöka om hjälp av idrottspsykologiska rådgivare. De som inte är landslagsaktiva kan hitta idrottspsykologiska rådgivare listade efter olika delar av landet:

Om du har funderingar och känner att du vill prata med någon, så är vi flera ledare, tränare och andra i klubben som inledningsvis kan lyssna.

Mia Edvardsson, och om du vill nå mig så finns jag på mia.edvardsson[at]telia.com och 0730 - 97 80 12.

 

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se