Sju från Hässelby till VM
2023-08-07
|
Bengt Jansson
Vid en presskonferens på måndagseftermiddagen presenterade förbundskaptenen Kajsa Bergqvist den svenska truppen till friidrotts-VM i Budapest den 19-27 augusti. 32 aktiva har fått klartecken för VM vilket indikerar att Kajsa Bergqvist måste varit på gott humör när hon nominerade VM-truppen.
Sju friidrottare från Hässelby är uttagna. Det innebär att landets bästa friidrottsklubb har flest friidrottare i VM-truppen. Spårvägen och Malmö har med fyra aktiva.
Det har aldrig tidigare varit så många som sju aktiva från Hässelby till ett globalt mästerskap – VM eller OS.
Här är presentation av Hässelbys VM-deltagare:
Sarah Lahti var sedan länge VM-klar på 10 000 m, och lyckades i och med sin överlägsna SM-seger på 5 000 m skaffa rankingpoäng så att hon kvalificerade sig även på 5 000 m. Sarah siktar på att springa båda distanserna i Budapest.
Just nu är Sarah på höghöjdsträning i Frankrike där skoföretaget Asics har en träningscamp dit alla Asics-sponsrade löpare är välkomna för att träna inför VM och inför OS nästa år.
– På VM avgörs min bästa distans 10 000 m först, sedan får vi se hur det känns, säger Sarah, som kom på fjortonde plats på 10 000 m vid EM i fjol.
Sarah Lahti tränar på hög höjd inför VM, med sikte på att dubblera 10 000 m och 5 000 m.
Foto: DECA Text och Bild.
Ragnar Carlsson gör nu sin andra VM-start i slägga. Hans årsbästa är 75,27.
– Ragnar har kastat mer stabilt på sista tiden, kommenterar tränaren Mattias Jons.
– Nu har vi två viktiga träningsveckor kvar före VM.
Axelina Johansson fick sitt internationella genombrott i fjol då hon kvalificerade sig för finalen i kula vid både VM och EM. Hon fick en imponerande start på den här säsongen med svenska rekord både inomhus och utomhus. Olyckligtvis fick hon vid träning den 1 juli en bristning i lårmuskeln. Sedan dess har Axelina inte kunnat tävla, men hon har fortsatt träna med sikte på VM. Hon har sakta kunnat öka intensiteten i träningen och samtidigt kunnat stöta längre och längre. Den senaste veckan har träningen gått bra.
För Axelina är det positivt att damernas kula avgör först i slutet av VM vilket ger henne en extra vecka att återhämta sig. Enligt statistiken är Axelina – i toppform – ett av de starkaste svenska korten i VM. Med sitt svenska rekord 19,54 från en tävling i USA den 20 april är Axelina världssjua i år.
Jakob Samuelsson är nu redo för sin VM-debut. De två senaste årens svenske mästare i spjut var från början – helt enligt familjetraditionen – tiokampare. Han ansågs t.o.m. mer lovande än storebror Fredrik, åttafaldig svensk mästare i grenen.
Som junior gjorde Jakob 7 436 poäng i tiokamp 2018. Det resultatet hade räckt till andra plats i årets SM.
Efter 2018 satsade Jakob sig på spjut, som varit hans bästa gren i tiokampen. Han hade problem med lårens baksidor vilket skulle bli besvärligt i sprintgrenarna i tiokampen, och han gillade spjutkastning.
I fjol kastade han som bäst 79,31. Efter att ha haft skadeproblem under försäsongen, och då t.o.m. ha funderat på att lägga ned spjutkastningen, slog Jakob till med 80,26 i säsongsdebuten den 6 maj.
Första kastet över 80 meter var en välkommen framgång för Jakob som haft problem med axeln i början av säsongen. I Jakobs sista tävling före VM vann han SM på 79,42 vilket är hans näst bästa resultat någonsin. Det kommer att krävas nytt pers för att ta sig till finalen i VM.
31-årige Emil Blomberg är en rutinerad mästerskapslöpare som nu gör sin första start i ett VM. Han sprang 3 000 m hinder i EM 2018 och 2022 och i 0S 2021. Emil har tävlat sparsamt i år och bara gjort fem lopp. Bästa resultatet är 8.20,01.
Vanessa Kamga, som vunnit fyra SM-guld i diskus, har hållit en jämn resultatnivå i sommar med 13 av sina 15 tävlingar över 56 meter. Nu har hon för första gången lyckats kvalificera sig för ett internationellt mästerskap för seniorer. Med 59,12 som årsbästa och 60,23 som personbästa kommer Vanessa kasta ur underläge i Budapest.
Simon Pettersson är en av de svenska friidrottare som tidigast var kvalificerad för årets VM. Han klarade den tuffa kvalgränsen i diskus redan i fjol och behövde därmed aldrig jaga rankingpoäng för att ta sig till VM.
Simon har imponerat i de senaste internationella mästerskapen;
tvåa i OS 2021, femma i VM 2022 och fyra i EM 2022.
I år har Simon inte lyckats prestera resultat på samma nivå som de senaste åren. Kasttekniken har inte fungerat sedan Simons mångårige tränare Vésteinn Hafsteinsson i vintras flyttade hem till Island.
Simons ett år gamla pers är 70,42. I sommar har han som bäst kastat 64,60. I de flesta tävlingarna har Simon i år hållit sig kring 60–61 meter. Lyckas han hitta tillbaka till rätt kastteknik under de två veckor som återstår inför VM?
SVT sänder VM.
Hela VM-truppen >>>
Hemsidan för VM i friidrott >>>
ANDERS OLSSON