Simon ser nya möjligheter

2023-01-23 | Tommie Nordh

Simon Pettersson ser positivt på den kommande säsongen trots att hans tränare de tio senaste åren, Véstein Hafsteinsson, slutar som svensk kasttränare och flyttar hem till Island för att bli prestationsdirektör för isländsk idrott.

Under Vésteins ledning har den före detta mångkamparen utvecklats till en världsstjärna i diskus med OS-silvret 2021 som främsta merit. I fjol var Simon fyra på EM, endast två centimeter från trean. Han var dessutom femma i VM.

När Simon började träna för Véstein 2013 kastade han som längst 49,71. Sedan har han varje år förbättrat sitt pers till 70,42 i fjolårets SM-final. Med 70,42 var Simon världstrea i fjol.

Det blir med andra ord en svår omställning nu när Véstein flyttar utomlands för ett nytt jobb, även om islänningen har lovat att försöka finnas med på ett hörn för att bistå sina svenska kastare.

Simon och Vésteins  andra svenska kastare Daniel Ståhl och Fanny Roos fick reda på  Vésteins beslut en och en halv vecka sedan och blev alla lite överraskade.
– Jag är jättepositiv som person. Nu försöker jag bara se nya möjligheter, säger Simon.

Simon har till och med flyttat till Växjö där Véstein varit stationerad för att ha så nära kontakt som möjligt med sin tränare.

Nu planerar han att flytta hem till Sixarby, fem mil norr om Uppsala. Han har ännu ej löst tränarfrågan. Efter tio år med Véstein vet Simon hur han ska lägga upp styrketräningen, men det är alltid bra att ha en tränare som kan kontrollera tekniken under kastpassen.

OS-ettan Daniel Ståhl har ännu ej bestämt sig för hur han ska göra, så det är oklart om Simon och Daniel kan fortsätta att träna tillsammans.

När det gäller hjälp med teknikträningen kan Henrik Wennberg, före detta elitkastare och numer sportchef i Upsala IF, vara en lösning.
–  Det är alltid skönt att ha någon som håller koll, säger Simon.
– Det är också en trygghet att kunna kolla med Véstein. 2023 är givetvis VM i Budapest det stora målet.
Jag tänker aldrig på placering när jag laddar för ett mästerskap. Mitt mål är istället att vara i bra form och kasta så långt som jag har kapacitet för, förklarar Simon och som alltid siktar jag  i år på att förbättra mitt personbästa.


ANDERS OLSSON


Världsstjärnan Simon Pettersson är positiv inför den kommande säsongen trots att han idag saknar tränare.
Foto: DECA.


Kansliet informerar

Till Kostnadsräkningen

Senaste bildspelet

Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se