Linn Adolfsson, USM 2023. Foto: Deca Text&Bild

Ramboll Stockholm Halvmarathon avgjordes i varmt väder

2023-09-10 | Bengt Jansson

Det var ett strålande väder när starten för Ramboll sköts i väg kl. 15:30 på lördagseftermiddagen den 9 september.
Axel Djurberg placerade sig på 5:e plats i loppet och var där med bästa Hässelbyare med tiden 1.07.38. Tävlingen har återhämtat sig efter pandemin 14242 anmälda, bästa anmälningssiffran sedan 2016. Det var 41 % kvinnor och 59 % män anmälda.

Under uppvärmningen precis innan start berättade Axel att var tveksamt om han skulle starta. Han hade en lättare känning av halsont. Men han beslutade sig för att starta och testa hur det kändes.  Det gick ju bra. I och med att Axel fullföljde loppet så placerade han sig också på delad tredje plats i den nystartade adidas Adizero Running Tour. 


Fyra tävlingar har ingått i touren första året, Premiärmilen (10 km), Premiärhalvan (halvmaraton), Stockholm Marathon (maraton) och så avslutades touren med Ramboll Stockholm Halvmarathon.


Segraren i Ramboll Stockholm Halvmarathon, Diego Estrada från USA satte nytt banrekordet på 1.03.03. Diego blev även premiärvinnare i adidas Adizero Running Tour. 


Kissa Lovisa från Uganda vann damklassen på 1.16.33, fem sekunder före Hanna Lindholm från Högby IF. Hanna blev precis som Diego premiärvinnare av adidas Adizero Running Tour på damsidan.

Segraren i touren kammar hem 40 000 kr, tvåan får 25 000 kr och en tredjeplats belönas med 15 000 kr. Det är prispengar till de sex första och det är samma prissumma i dam- och herrklassen.

Preliminärt var det åtta Hässelbyare som fullföljde Ramboll Stockholm Halvmarathon 2023.

Förutom alla löpare hade Hässelby närmare 200 funktionärsuppdrag under tävlingen, dels dagarna innan med nummerlappsutdelning, men de alla flesta under tävlingsdagen. Det är alltid roligt när våra landslagsaktiva ställer upp som funktionärer. Simon Pettersson var chef en av Hässelbys två vätskekontroller och Finnkampshjälten Jakob Samuelsson syntes ute på stan som banfunktionär. Hässelby hade många olika funktionärsuppdrag, ansvar för två vätskekontroller, 70 banfunktionärer, funktionärer vid målet, vi ansvarade också för värdesakinlämningen samt hade funktionärer vid Expot/nummerlappsutdelningen. Ännu en gång tack för att ni ställer upp!

Det varma vädret med hög luftfuktighet passar inte alla. Sjukvården vid Ramboll Stockholm Halvmarathon hade några intensiva timmar med många som ramlade ihop nära mål med vätskebrist. Flera fick föras till sjukhus, men de allra flesta kvicknade också till rätt snabbt efter lite vila och vätska.

Av de 14 242 anmälda fullföljde 10 735 loppet. Det är den bästa anmälningssiffran på sju år. 2016 var det 14 743 anmälda. Anmälningsrekordet från 2014 är på 17 686 deltagare.  Det som skett de senaste åren är att vi får in fler anmälningar sent vilket försvårar att göra en  bra planering av loppet och bedöma hur mycket varor man måste beställa. 

Här hittar finns resultaten från Ramboll Stockholm Halvmarathon

 Axel Djurberg springer i mål


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se