Mattias äntligen uttagen till OS

2024-07-10 | Bengt Jansson

2012 blev Mattias Jons sidsteppad när det gällde uttagningen till OS i London. Nu är Mattias uttagen som tränare till sommarens OS i Paris.

Mattias ser inte detta som en revansch, utan tycker istället att det ska bli kul att åka till OS:

–Då var jag aktiv, nu är jag tränare, säger han.

2012 genomfördes EM tidigt på sommaren, precis som i år.

Mattias kom då på fjärde plats i slägga. Kriteriet för att bli uttagen 2012 var att den aktive skulle kunna konkurrera om en plats bland de åtta främsta i OS. Med tanke på att större delen av världseliten kom från Europa verkade det märkligt att de ansvariga inom Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) inte tog ut Mattias till OS.

Det visade sig sedan att det krävdes 74,54 för en plats bland de åtta  främsta i OS. Mattias hade före OS kastat 76 meter. Efter OS besegrade Mattias i inbördes möten de tre främsta i OS-finalen.

Som en liten kompensation för sidsteppningen vid OS-uttagningen, tog SOK redan på hösten ut Mattias i SOK:s Topp- och Talanggrupp inför OS 2016. Med ekonomiskt stöd från SOK fick Mattias goda möjligheter att förbereda sig för OS 2016. Tyvärr kom Mattias aldrig till Rio de Janeiro och OS-16.

2014 fick han en ryggskada som tvingade honom att lägga av med släggkastningen. Mattias koncentrerade sig då på att vara släggtränare. Nu är Mattias adept Ragnar Carlsson uttagen till OS och Mattias åker med som tränare.

ANDERS OLSSON

Mattias Jons tillsammans med svenske mästaren i slägga Ragnar Carlsson. Nu reser båda till OS i Paris där friidrotten inleds den 1 augusti. Foto: DECA Text och Bild.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se