Axel Djurberg. Foto: Deca Text&Bild

Hässelbygalan som försvann!

2021-11-11 | Jenny Rudin

Minns ni säsongen 2020? Den konstiga säsongen med Corona och anpassningar som påverkande oss på olika sätt?

Vi vann, precis som i år, SM-pokalen på fantastiska 517 poäng, och tanken var ju att vi skulle få fira detta och andra bra prestationer tillsammans på vår Hässelbygala. Inomhus i mars i år gick det ju inte av kända skäl, men vi hade en förhoppning att kunna få träffas nu under hösten då restriktionerna förändrats och vi dessutom skulle ha fått banorna klara och redo för en nyinvigning – men, av detta bidde ingenting tyvärr.

Likväl ska alla pristagare såklart hyllas, så här kommer en lista över alla som fick pris för säsongen 2020. Priserna delas ut via tränarna under närmsta veckorna.

Klubbrekord under säsongen 2020:

MS Emil Blomberg, 3000 m, 8,00,81

MS Simon Pettersson, Diskus, 67,72

MS Simon Pettersson, Castorama, 3734 p

KS Frida Åkerström, Diskus, 51,79

P19 Carl af Forselles, 110 m Häck, 14,11

F18 Hillevi Carlsson, Diskus, 45,94

F18 Hillevi Carlsson, Slägga, 58,35

F17 Emelie Malmborg, Slägga, 50,69

P16 Linus Jonsson, Längd, 6,58

P15 Samuel Berhane, 2000 m, 5,52,14

F15 Louise Szwed, Spjut, 37,60

F14 Elsa Kjellström, Diskus, 30,40

F14 Elsa Kjellström, Spjut, 30,41

F14 Linn Adolfsson, Xana Baxter, Hannah Kinane, 3*800 m, 7,20,48

P12 Edwin Larripa Taxell, 5-kamp, 3982 p

F12 Olivia Pihl, 5-kamp, 3207p

Klubbmästare:

(Den person som gjort det bästa resultatet i en gren i sin åldersklass under säsongen)

P13: Simon Berhane, Edwin Larripa Taxell, Hugo Skymne, Irving Lind, Marcus Beckman, Hugo Danielsson och Ludvig Hoel Hermansson

F13: Vera Mattsson, Caisa Wibler, Mina Hägglund, Olivia Pihl, Sophia Zuccato och Alisha Mirza

P15: Erik Larripa Taxell, Alexander Hägg, Samuel Berhane och Mindor Bergler

F15: Isabelle Malmborg, Julia Samuelsson, Nora Hägg, Ida Malmborg, Linn Adolfsson, Hannah Kinane, Livia Klaesson, Louise Szwed och Xana Baxter

P17: Elias Lind, Lukas Lindberg, Linus Jonsson, Elias Boman, Mårten Nystrand, Linus Jansson, Vincent Arousell och Max Sundgren

F17: Clara Fallenius, Laura Fodor, Emelie Beckman, Emelie Malmborg, Nora Lindahl, Lia Cederberg, Saga Hermundstad och Nicole Nyberg

Utmärkelser

Årets prestation: Simon Pettersson - Rankad 3:a i Världen av Track & Field

Årets bragd: Linnea Sennström - Silver halvmarathon-SM, 3 guld på JSM och Finnkampsdebut 10 000 m

Årets juniorpojke: Simon Thor - SM- och JSM-medaljer både inomhus och utomhus och den i Hässelby SK som plockade hem flest SM-pokalpoäng under 2020.

Årets juniorflicka: Axelina Johansson - 4:a genom tiderna i kula

Årets ungdomspojke: Linus Jonsson - 1 guld 1 silver 3 brons + ytterligare 3 poängplatser

Årets ungdomsflicka: Clara Fallenius - 2 guld 3 silver på USM + landslagsutmaningen i längd + Lag-SM senior

Ideell ledare priset: Sergej Nikolajev - Många års trogen tjänst i klubben, startade med födda 1990 och sen varit med och tagit upp flera grupper. Nu även startat teknikgrupp för veteraner.

Silfvers hederspris - För stora framsteg och bra flit i träningen: Fanny Karlsson, Emelie Beckman, Laura Fodor och Erik Larripa Taxell

Lars-Johan Oscarssons hederspris: Mindor Bergler, Leo Wickert, Alexander Hägg, Louise Szwed, Julia Samuelsson, Elsa Kjellström, Xana Baxter och Beatrice Flensborg

Stipendiater för år 2020 från LJOs minnesfond - Lars-Johan Oscarsson är grundaren av den moderna friidrotten i Hässelby, han betydde oerhört mycket för friidrottens utveckling i klubben. Lars-Johans hjärta klappade för friidrott och synnerhet för ungdomsverksamheten. För att hedra Lars-Johan har det instiftats en minnesfond med egna stadgar. Medel ur fonden skall användas till ungdomar i form av uppmuntringspriser eller stipendier. I stadgarna står det så här: Medel ur fonden skall användas till ungdomar inom ovanstående förening i form av uppmuntringspriser eller stipendier i samband med läger och tävling.

Emelie Beckman – tog under 2020 sin fjärde USM-medalj i stav, silver, efter en riktigt allvarlig skada i armbågen under inomhussäsongen. Grym comeback!

Linus Jansson – en löparkille som tog 3 individuella USM-medaljer 1 500 m, 3 000 m och 2 000 m hinder + silver på terräng-SM.

Jag passade på att ställa några frågor till våra stipendiater och så här svarade dom:

Vad var din reaktion när du fick höra att du skulle få stipendiet?Bild på Emelie Beckman.  Foto: Deca bild

Emelie: Jag fick nyheterna från min tränare under en träning, eftersom vi inte hade någon gala på grund av pandemin, men jag förstod inte vad han menade först. Så jag bara stod där ett ganska bra tag och såg dum ut medan min hjärna processade informationen. När jag sen fattade vad han hade sagt så började jag gapskratta. Kände mig ganska dum. Men sen så blev jag ju såklart jätteglad och tacksam.

Linus: Jag blev såklart chockad eftersom jag fick reda på det mitt på en vanlig vardagskväll på mail. Annars var det såklart kul!

Vad minns du själv från den väldigt annorlunda säsongen 2020?

Emelie: Jag skulle väl säga att det jag mest kommer ihåg var längtan efter det normala och att få känna att man kunde träna samt tävla på riktigt. Men det gav dock väldigt mycket tid till att förbättra teknik, något jag nu kan titta tillbaka på och minnas som positivt.

Bild på Linus Jansson.  Foto:  Deca bildLinus: Jag minns att jag gjorde ett bra ban-SM med tre medaljer. Annars var det såklart en annorlunda säsong med många ”smyg-tävlingar”.

Vad är ditt bästa minne, och vad vill du helst glömma bort?

Emelie: Bra fråga. Jag antar att det givna skulle vara att jag vill glömma pandemin. Men jag skulle faktiskt vilja minnas den då det har varit både mig och många andra väldigt lärorikt. Något jag dock skulle vilja glömma är nog de skador (armbågar samt fötter) som följt mig. Men dock så är mitt bästa minne på ett sätt kopplat till de sämre, då mitt bästa var att få komma tillbaka till tävling efter skadan och att få persa.

Linus: Mitt bästa minne var nog när jag sprang 9:02 på 3000m, det jag helst vill glömma bort är mitt terräng-SM på Grimstagärdet där det gick dåligt.

Har du funderat på vad du vill använda stipendiet till, är det exempelvis något läger på gång?

Emelie: Oj. Det har ju inte riktigt funnits några möjligheter att åka på läger på senaste tiden. Så jag tänkte vara lite tråkig och använde de som hjälp för att hålla ihop kroppen. Lite hjälp med sjukgymnastik eller nya o-ned trampade joggingskor.

Linus: Jag kommer nog använda det till något läger men vet inte vart.

Hur går träningen just nu?

Emelie: Det går bra! Som sagt jag har fokuserat väldigt mycket på min teknik under ett tag nu och det känns som att det börjar släppa lite. Jag känner att jag utvecklats väldigt mycket på senaste tiden men också att det finns rum för mer. Det gör mig väldigt taggad på att få tävla igen.

Linus: Träningen rullar på!

Vad är dina målsättningar för kommande säsong?

Emelie: Man vill ju alltid såklart persa. Så det är nog mitt huvudmål, men sen så har jag lite mer personliga och specifika mål som att jobba på min självsäkerhet i hoppningen, samt att försöka hålla mig smärtfri i mina krånglande fötter.

Linus: Jag satsar på pers på alla distanser och några SM-medaljer. Sen eventuella landslagsuppdrag.

Har du något medskick till yngre klubbkamrater som du vill ge?

Emelie: Allra viktigast är att ha kul. Jag vet att jag personligen sätter mycket press på mig själv, och kan anta att andra yngre idrottare också gör det. Detta kan ju leda till att det blir väldigt jobbigt mentalt att träna och tävla. När jag märker att jag kanske pressar mig själv lite väl hårt så brukar jag alltid försöka ta mig tillbaka till den där roliga känslan av att bara hoppa. Jag skulle därför uppmana de yngre idrottarna i klubben att fokusera på att finna den roliga känslan inom idrottandet, istället för att pressa sig enbart för resultaten. Jag har också lärt mig att självförtroendet är viktigt. Det händer ibland att man får höra av barnen man hjälp tränat att de inte klarar av vissa saker, de är så säkra så att de inte ens vill testa. Det ett tankesätt jag också kämpar emot, för det är svårt att prestera när man inte själv tror att man kan, så jag skulle uppmuntra alla yngre idrottare att sluta vara överdrivet självkritiska och våga pröva sig fram.

Linus: Håll igång din träning kontinuerligt!

Vilken av Hässelbyfärgerna gillar du mest och varför? (Svart, vit, röd)

Emelie: Oj, här kommer de tunga frågorna. Jag är basic och säger svart. Älskar färgen svart, det är snyggt, coolt och en bra basfärg. Dessutom passar svarta kläder till allt och om man är som jag och tenderar att landa i en smutsig matta så syns inte smutsen särskilt bra på kläderna sen😉

Linus: Vit, för jag gillar ljuset. Att träna i mörker är inte lika roligt.

Text: Maria Samuelsson

Foto: Deca bild


Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se