Anders Olsson fick RF:s finaste utmärkelse

2023-05-28 | Bengt Jansson

Under helgens Riksidrottsmöte prisades Anders Olsson med svensk idrotts finaste utmärkelse Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld.

Det var två legendariska idrottsledare som prisades vid Riksidrottsmötet i Uppsala, Anders Olsson, mångårig ledare i Hässelby SK och initiativtagare till Stockholm Marathon samt Lasse Dahlstedt som varit med i arrangörsstaben kring Lidingöloppet sedan loppet startade 1965.

Anders låg bakom idén om att arrangera ett stort maratonlopp i Stockholm. Det var bara början på en 40-års framgångssaga som följdes av Tjejmilen, Vårruset och många fler lopp.

En bra bit över 6 miljoner deltagare har deltagit i lopp arrangerade av Hässelby och Spårvägen, förutom att det gett klubbarna bra ekonomi så kan man med gott fog säga att vi också bidragit till en bättre folkhälsa.

Frågar man Anders själv så här han kanske mest stolt över Jubileumsmarathon som arrangerades 2012, exakt på minuten 100 år efter det att maratonloppet vid OS 1912 startade. 10 500 deltagare från 55 nationer deltog, många i tidsenlig klädsel. Löparna sprang samma sträcka som man gjorde 1912 med start på start på Stockholmstadion - ut till  vändpunkten vid kyrkan i Rotebro (Sollentuna) och tillbaka till stadion. Detta bara en månad efter det att Stockholm Marathon hade genomförts med över 21 000 deltagare.

Läs med om Anders Olsson här

Under helgens Riksidrottsmöte prisades Anders Olsson med svensk idrotts finaste utmärkelse Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld.

Foto: Frida Ohlström


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se