Fotograf Sofia Boman

3 medaljer terräng-SM dag 1

2023-10-21 | Bengt Jansson

Det blev två guld och ett silver för terräng-SM inleddes i Halmstad.

Sedan flera av de anmälda Hässelby-löparna på damernas 4 km tvingats lämna återbud på grund av sjukdom eller förkylning var Sarah Lahti enda startande i den vit-röd-svarta dräkten. Sarah motsvarade favoritskapet. Hon skaffade sig en ledning med 13 sekunder på det första varvet. Hon ökade sedan försprånget på varv två. Sarah segrade med tiden 13.01. Hon var hela 31 sekunder före tvåan Emelia Lillemo från Täby.

–Jag öppnade tufft, summerar Sarah.

–Det kändes sedan bra under hela loppet.

Sarah gillade inte riktigt det hårda underlaget. Hon ser fram mot terräng-EM senare i höst i Belgien där det bör vara lerigt. 

Hannah Kinane vann F17-klassen, 4 km, på 14.19 efter ett starkt lopp. Hon var 13 sekunder före tvåan. 

Alltid pålitlige Samuel Russom var bäste Hässelby-löpare på 4 km med en femteplacering. Han fick tiden 11.47 och var därmed 14 sekunder efter Emil Danielsson från Spårvägen som motsvarade favoritskapet och tog en säker seger.

Linus Rosdahl – tvåa i Lidingöloppet för ett par veckor sedan – var efter ett starkt andra varv sjätte man och näst bäste hässelbyare med tiden 11.55. Emil Blomberg var åttonde man med 11.59.

Russom, Rosdahl och Blomberg tog en silvermedalj i lagtävlingen. Hässelbys andralag kom på sjunde plats. I år har en ny regel införts som säger att klubbens fem främsta löpare tilldelas SM-medalj om tremannalaget slutar bland de tre främsta. Det betyder att förutom Russom, Rosdahl och Blomberg även Axel Djurberg och Yohannes Kiflay fick varsin silvermedalj. 

Helgens terräng-SM avgörs på en 2 000 m lång bana, mestadels i skogsterräng, som löps 2–5 varv beroende på klass. Hårt underlag på smala grus- eller jordvägar som medför att det är svårt att springa med spikskor som normalt används vid terränglopp.

Lördagen bjöd på bättre väder än väntat även om det var kyligt med 6–7 plusgrader. Det var inte regn eller hård blåst som meteorologerna hade förutspått.

När terräng-SM avslutas på söndagen avgörs herrarnas och damernas 10 km, en distans som passar Sarah Lahti, Samuel Russom och Linus Rosdahl bättre än 4 km.

Lördagens resultat innebär att Hässelby stärker ledningen i kampen om SM-pokalen.

Resultat terräng-SM lördag

ANDERS OLSSON


Hannah Kinane vann 17-årsklassen efter ett starkt lopp.
 Foto: DECA Text och bild.


Sarah Lahti var överlägsen på 4 km. Hon ledde loppet från start till mål.
Foto: DECA Text och Bild.


Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se