Starten på Tjejmilen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Tre medaljer vid SM 10 km

2024-07-24 | Bengt Jansson

Samuel Russom kom på första plats när SM på 10 km på torsdagskvällen avgjordes i Kalmar. Bakom honom var Linus Rosdahl  fin trea och  Yohannes Kiflay femma. Kiflay vann även M22-klassen.

–  En mycket bra utdelning med tre bland de fem främsta i seniorklassen och seger i M22, betygsatte tränaren Albin Johansson.

Mångsidige Russom tog nu sitt nionde SM-guld. Han har de senaste åren tagit hem hela 21 SM-medaljer.

När löparna väl kom iväg, tio minuter efter utsatt starttid på grund av nedfällda järnvägsbommar som ledde till att loppet fick startas om, öppnade Samuel Russom hårt. Vid varvningen, efter 5,5 km, ledde han med 25 meter före hemmalöparen David Nilsson från arrangörsklubben Högby. Russom ökade sedan ledningen under den avslutande 4,5 km-rundan. Han vann loppet, som avgjordes i cirka 20 graders värme på en flack men knixig och delvis stenig bana. Russom noterade 29.05. Han var 14 sekunder före Nilsson. 29.25 är nytt banrekord på 10 km-banan i Kalmar som används vid tävlingar i flera år.

– Jag satte fart direkt, berättade Russom, som ledde loppet från start till mål.

Linus Rosdahl, som taktiskt gjorde ett bra lopp, var själv överraskad över tredjeplatsen:

– Jag har inte känt mig i bra form sedan Stockholm Marathon, förklarade han.

Axel Djurberg

Emil Blomberg tvingades bryta efter drygt halva loppet på grund av en låsning i ryggen.

Även Miguel Palm, som varit magsjuk, bröt loppet.

Säsongens bäste svenske löpare Andreas Almgren ställde inte upp eftersom SM-loppet avgjordes för nära OS.

Resultat herrar, SM 10 km

1.Samuel Russom, Hässelby SK 29.05
2. David Nilsson Högby IF 29.19
3. Linus Rosdahl, Hässelby SK, 29.36
4. Archibald Casteel, Spårvägens FK, 29.50
5. Yohannes KIflay, Hässelby SK, 29.59 (etta M22)
6. Olle Kalered, Tjalve FIF, 30.00
14. Axel Djurberg, Hässelby SK, 30.32

Alla resultat

ANDERS OLSSON

Samuel Russom vann SM 10 km efter en stark avslutning. Han har nu totalt nio SM-guld. Foto: DECA Text och Bild

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se