Simon Pettersson. Foto: Deca Text&Bild

Segrar för Ragnar och Vanessa

2024-05-04 | Bengt Jansson

Ragnar Carlsson avslutade en framgångsrik vecka genom att på lördagen vinna slägga vid Turebergskastet på Sollentunavallen med resultatet 76,03. Hans näst längsta kast mätte 74,48.

Ragnar inledde tävlingen osäkert, men kastade sedan bättre och bättre. Segerkastet kom i femte omgången.

Turebergskastet är inledningen av kastarserien Viking Throwing Tour.

Ragnar förbättrade I måndags sitt två år gamla pers med 57 cm till 77,57 vid Släggans dag i Falun vilket är svenskt årsbästa. SFIF nomineringsnivå till EM är 73,50. Ragnar var redan före tävlingen i Falun klar för VM efter fina resultat i vintras. EM avgörs i Rom i början av juni.

Sveriges Olympiska Kommitté har 77,43 som nomineringsgräns inför OS i Paris  senare i sommar. Det betyder att Ragnar ligger bra till för att bli uttagen.

Vanessa Kamga vann damernas diskus i Turebergskastet som avgjordes i vindstilla på 61,63 vilket endast är två centimeter från hennes pers. Resultatet innebär svenskt årsbästa.

Svenska Friidrottsförbundets nomineringsnivå för att bli uttagen till EM år 57,00. Vanessa är därmed aktuell för att bli uttagen. Det kan krävas ytterligare någon eller några tävlingar över 57,00

Vanessa, som tillbringat vintern och våren i USA, gjorde i måndags i Falun 60,52, i hennes första tävlingen i Sverige för året.

Jakob Samuelsson, som för ett år sedan gjorde sitt livs första spjutkast över 80 meter vid just Turebergskastet, saknades vid lördagens tävling. Han har fortfarande problem med sin skadade axel och kommer troligen att missa sommarens tävlingar.

ANDERS OLSSON


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se