Jakob Samuelsson, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Recept på energibars

2022-10-31 | Jenny Rudin

På Terräng-SM hade vi hembakt till försäljning med bland annat omåttligt populära och goda energibars. Vi har fått frågan om receptet, det kan ni hitta här på sidan.

Ingredienser (ca 20 bitar):

  • 3 dl krossade branflakes-flingor
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 dl grovhackade nötter av valfri sort
  • 1 dl solrosfrön eller pumpafrön
  • 1 dl russin eller torkade tranbär
  • 1 ½ dl osockrat jordnötssmör
  • 1 ½ dl mörk sirap
  • 3-4 msk kokosfett

Så här gör du:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Smält jordnötssmör, kokosfett och sirap i en kastrull på låg värme under omrörning.
  3. Häll blandningen i bunken och rör om.
  4. Smörj en avlång bakform och häll i blandningen. Platta till med händerna och ställ formen kallt i minst 20 minuter.
  5. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär ut lagom stora bitar.

På Terräng-SM gjorde Mia dubbel sats och använde både solrosfrön och pumpafrön, liksom russin, tranbär och mandel.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se