Fredriks höjdhopp fick fansen att vråla på EM

2018-08-07 | Marianne Fricke Stjernström

Tiokamparnas höjdhopp fick både Fredrik och fansen att vråla rakt ut. Som han hoppade! Det får Aftonbladet att skriva om ”medaljnosning”. Inte bara Fredrik bjöd på spänning. Även damernas kval i stav fick hässelbyare på läktarna att hålla andan. Både Angelica och Lisa var i farten.

 


Norges Martin Roe är trea i tiokampen efter första dagen. Fredrik är bara 51 poäng efter. Foto: Deca Text & Bild

 

Kvällspasset på EM-tisdagen inleddes med tiokampernas höjd. Fredrik Samuelsson fick publiken att svettas mängder i den 35-tradiga Berlinvärmen. Som han hoppade! Och som det klappades i händer!

Fredrik tog 1.90 lekande lätt i första försöket. Så stod han över 1.93. 1.96 flög han över lika fint som 1.90 på första försöket. På läktaren börjades spekulera om hur högt han skulle kunna hoppa en sån magisk kväll som denna. Det såg ut som det aldrig skulle ta stopp, men det gjorde det förstås. På pershöjden 2.08. 

– Det var galet tryck i höjdkurvan med både min fanclub och alla tyskar. Både på 2,05 och 2,08 kunde man se att jag var nöjd, då gick jag igång och skrek ut glädjen, säger Fredrik till Aftonbladet, som glädjande nog följer friidrotts-EM med intresse.

Dagen avslutades med 400 meter där Samuelsson slog till med ett säsongsbästa när han kom femma i sitt heat på tiden 49,60. Totalt är Fredrik fyra i tävlingens första dag och har 149 poäng upp till ledningen. 

Angelica Bengtsson gick in i stavkvalet med en rivning på 4:35. Hon tog höjden på andra försöket. Sedan rev hon första och andra försöken på 4:45.

– Jag är för gammal för sånt här, hjärtat hoppar ur bröstkorgen, klagade hennes tränare Peter Widén till Aftonbladet.

– Det var jobbigt för mig med, svarade Angelica som erkänner att hon hade problem med att få tekniken att stämma. Men hon tog 4:45 i sista försöket och gick därmed till final.

För Lisa Gunnarsson gick det inte heller smärtfritt. Hon rev ut sig på 4:45 och med två tidigare rivningar på 4:20 kvalificerade hon sig inte till finalen.

– Det är inte kul, jag hade så mycket mer i mig. Jag hoppade jättebra på uppvärmningen och kände att det här skulle gå lätt, säger Gunnarsson med tårar i ögonen och tillägger:

– Jag tog lite fel stavar och rev i nervägen nästan varje gång.

I morgon onsdag inleder Fredrik och mångkampen förmiddagstävlingarna. Elmar Engholm springer försök på 1500 meteroch Simon Pettersson kastar diskusfinal fram emot kvällen.


Kansliet informerar

Till Kostnadsräkningen

Senaste bildspelet

Våra arrangemang

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se