Magnus Wickert. Fotograf Sofia Boman

Beatrice och Jesper avgjorde i sista

2024-06-30 | Bengt Jansson

Under den sista tävlingsdagen av friidrott-SM i Uddevalla imponerade Beatrice Lantz när hon på söndagen försvarade sin SM-seger i spjut från i fjol.

Hon avgjorde SM-finalen i sitt sjätte och sista kast genom att öka med nära fem meter till årsbästa 54,38. Hon var därmed drygt två meter före tvåan Carolin Näslund från Karlstad-Göta.

Beatrice, som från början satsade på mångkamp, har ett tre år gammalt pers på 55.07.

Jesper Hellström gjorde som Beatrice Lantz när han avgjorde SM-finalen i tresteg i sista hoppet. När TV-sändningen redan avslutats slog Jesper till med 15,95, en förbättring jämfört med hans tidigare längsta hopp på 46 cm. Det gav honom segern med 23 cm marginal till favoriten Gabriel Wallmark från Örgryte. Detta var Jespers tredje SM-guld utomhus. Hans sex år gamla pers är hela 16,71.

Nora Lindahl gjorde en stark insats i finalen på 200 m, men hon orkade inte besegra favoriten Julia Henriksson från Malmö. Efter fin kurvlöpning kom Nora in på upploppet som tvåa. Hon närmade sig Henriksson, men kom aldrig ikapp. Noras tid blev 23,17.

Melvin Lycke Holm från Kil var överlägsen i höjdfinalen som han vann på 2,15. Intressant att notera: Elliot Duverts 2,09 i tiokampen hade räckt till SM-silver i höjd.

–Det hade blivit för tufft att hoppa höjd så nära tiokampen, förklarar tränaren Janne Samuelsson.

Möjligen får Elliot nu hoppa höjd i Finnkampen om han inte istället blir uttagen i  trekamp.

Hannah Kinane slutade på sjunde plats i finalen på 800 m med 2.08,41.

Elin Marcusson kom på sjunde plats i B-finalen på 5 000 m med årsbästa 17.33,92.

Herrarnas final på 5 000 m inleddes i tufft tempo. Hässelby-löparna inledde avvaktande. På slutet avancerade 10 000m-vinnaren Samuel Russom till femte plats på årsbästa 14.10,28. Yohannes Kiflay, som tidigare tagit brons på 1 500 m, kom på sjätte plats med 14.10,28. Miguel Palm sjua med årsbästa 14.11,14. Samuel Berhane blev sjuttonde man på personbästa 14.50,19. Andreas Jansson och Axel Djurberg bröt loppet.

Hillevi Carlsson kastade 58,07 i slägga vilket gav henne sjunde plats. Sofia Boman kom på tionde plats med 55,48.

Med tre SM-medaljer på söndagen slutade Hässelbys helg med 10 SM-medaljer; 7 guld, 2 silver och 1 brons.

Samtliga SM-resultat

ANDERS OLSSON

Beatrice Lant avgjorde SM-finalen i spjut med ett långt sista kast. Foto DECA Text och Bild

Våra arrangemang

Höstrusket
9 november »

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se