Jakob Samuelsson, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Om klubben

Hässelby SK är en av Sveriges mest framgångsrika friidrottsklubbar. Klubben har toppat både Svenska Friidrottsförbundets ranking och tidningen Friidrottarens sammanställning över SM-poäng för ungdomar, juniorer och seniorer under de senaste åren, men klubben satsar inte enbart på den yppersta eliten.

I vår långa tradition är föreningen mån om att lägga ned stora resurser på barn- och ungdomsverksamheten, det finns naturligtvis plats även för motionärer och föräldrar. För alla som vill delta, nybörjare eller världselit, i alla verksamheterna möts de av ett varmt välkomnande. Vi kan friidrott och ledarskap.

Hässelby SK bildades 1913. Klubben är en ideell förening som ingår i en allians med tre andra idrotter och vi, inom friidrotten, har ca. 1000 medlemmar. Två stora händelser har format dagens verksamhet.

 1. När Lars-Johan Oscarsson tog över som ordförande 1965/66.
 2. När vi tillsammans med Spårvägen började arrangerade Stockholm Marathon 1979. Lars-Johan införde en anda som gjorde det behagligt att ingå i gemenskapen trots en individuell idrott. Stockholm Marathon tillförde ekonomiska resurser.

Verksamheten med anställd personal och de aktivas kostnader i form av tränings- och tävlingsresor mm finansieras huvudsakligen med inkomsterna från våra löpartävlingar.

 • Hässelby SK har tillsammans med Spårvägens FK ett gemensamt tävlingskansli, Stockholm Marathon Gruppen, som ansvarar för genomförandet av arrangemangen.
 • Det är arrangemangen som är ryggraden i föreningens ekonomi.
 • Som medlem i klubben, oavsett vilken roll man har i föreningen, så är en av de största och viktigaste uppgifterna att ställa upp som funktionär när klubben behöver din hjälp.

Klubben satsar stort på tävlingar. Vi har alltid stor representation på alla SM-tävlingar, stafett, terräng och arena. Vi försöker matcha fram våra egna till bra prestationer i egna arrangemang som Globen-galan, Sollentuna GP och övriga stortävlingar i Sverige.

Vi har ledare som letar efter internationella tävlingar i första hand i Europa för att matcha in de lovande aktiva. I många resultatlistor från både stora och små tävlingar i Sverige kan man finna en Hässelbyare.

Hässelby första SM-medalj togs av Lennart Hedmark 1970, han tog även klubbens första internationella medalj, båda i tiokamp. Det blev en silvermedalj vid EM i Helsingfors 1971.

Det dröjde till 1990-talet innan medaljskördarna tog riktig fart, både på SM och internationellt. Henrik Dagård skördade också framgångar i Helsingfors. Vid EM tog även han ett silver i tiokamp, fast 23 år senare.

Sex aktiva har deltagit i ett OS.

 • 1996 var Sara Wedlund med i Atlanta
 • Staffan Strand har deltagit i två, 2000 i Sydney och 2004 i Aten. I Sydney blev han 6:a med 2,32 i höjdhopp
 • Martin Eriksson deltog också i Sydney 2000. 
 • Jessica Samuelsson i sjukamp, London 2012
 • Angelica Bengtsson i stavhopp, London 2012, Rio 2016 och Tokyo 2021
 • Isabellah Andersson i marathon, London 2012
 • Simon Pettersson i diskus, OS silver, Tokyo 2021

De flesta i styrelsen, tränare och ledarstab har ett gediget förflutet i klubben. Några så långt tillbaka i tiden som 1960-talet. Vi är en förening med lång tradition med fyra ordföranden sedan 1958.

 

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se