Svar på tal - om Bällsta friidrottshall

2017-03-29 | Marianne Fricke Stjernström

Klubben har fått två svar på vårt och Brommas mejl om att skynda på bygget av Bällsta hall. Igår togs dessutom ett beslut i Idrottsnämnden. 

Den åttonde mars skickade Hässelby SK och Bromma IF sitt mejl till samtliga partiers gruppledare i kommunstyrelsen respektive idrottsnämnden i Stockholms stad, där situationen vintertid för unga friidrottare beskrevs. De ombads skynda på ärendet. 

Redan den 10 mars svarade den biträdande borgarrådssekreteraren Sofie Caneryd:

"Vi vet att det finns ett stort behov av ytor för friidrotten i Västerort och nu i mars kommer idrottsnämnden att fatta ett utredningsbeslut om Bällsta. Planen nu är att det kommer byggas flera idrottsanläggningar i området och tanken är att friidrottshallen ska påbörjas först av alla.

Vi arbetar för att skynda på processen vilket resulterat i att vi nu i år kan fatta beslutet vilket tidigare låt en bit fram i tiden. Vi hoppas få till en ny friidrottshall så fort som möjligt men samtidigt vet vi att grundliga utredningar måste göras då det omfattar ett större idrottsområde. 

Vi hoppas att Bällsta så småningom kommer bli ett viktigt centrum för friidrotten i Stockholm."

 

Den 21 mars svarade Karin Ernlund gruppledare för Centerpartiet i Staden:

"Tack för ert mail och ert engagemang! Det tar vi med oss in i arbetet!"

 

I går kväll fattades utredningsbeslutet i idrottsnämnden om Bällsta. Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för ett inriktningsbeslut och de beslöt att det får kosta 10 miljoner kronor. - Om nu kommunstyrelsens ekonomiutskott godkänner det. (Alla dylika beslut måste godkännas av kommunstyrelsens ekonomiutskott.)

Därmed har projektet tagit ett trappsteg till i den långa trappan innan spaden sätts i marken. 

Utredningen ska omfatta:

En geotekninsk utredning, en trafik- och bullerutredning, en riskanalys, en landskapsanalys, en kulturhistorisk analys om Bällsta gård, en dagvattenutredning en programhandling och ett detaljplanearbete. 

Den preliminära tidplanen anger att utvecklingen av Bäsllsta IP kan vara färdigställd 2027, men den ska färdigställas i olika etapper. Redan från början var både idrottsnämnden och idrottsförvaltningen tydliga med att friidrottshallen är det absolut första som som byggas på området. 2015, trodde Kersti Ruthström som var chef för utvecklingsavdelningen på Idrottsförvaltningen, att det skulle ta sju år att färdigställa hallen.

Vågar man tro på det? Kanske inte. Men varje trappsteg på vägen är värt att fira!

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se