Starten på Tjejmilen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Sarah vann terräng-SM

2015-10-24 | Marianne Fricke Stjernström

Sarah Lahti är förvånad över att det kan kännas så lätt att vinna ett SM-guld. Hon kontrollerade större delen av loppet och hade klarat större press, menade hon efter loppet som säkrade det kvinnliga standaret till klubben.

Sarah springer i mål och fixar standaret. Foto: DECA Text&Bild.

Segern i damklassen överraskande alla. För trots att klubben har sex välmeriterade landslagslöpare, fanns de inte fanns på plats. Det gjorde däremot den 20-åriga junioren Sarah Lahti som i överlägsen stil tog sitt första senior SM-guld i terränglöpning.

Sarah tog täten i en liten backe på det första varvet och kontrollerade sedan loppet och vann med 13 sekunders marginal till Sävedalens Klara Bodinsson.

– Jag tyckte att det gick långsamt i börjant det var därför jag gjorde ett litet ryck i första backen. Jag hade mer att ge på slutet och hade kunnat springa snabbare jag hade varit pressad, sa hon till marathon.se.
– Jag är förvånad att det kan kännas så lätt att vinna ett SM-guld.

Sarah Lahti vann SM 3000 meter inomhus i vintras men har sedan haft problem med en knäskada och besvär av astma. Det är först nu i höst som hon har kommit igång ordentligt med träningen igen.

Det kvinnliga laget med Sarah i täten och Emma Jansson och Jenny Nilsson, kom femma, och drog in ytterligare två standarpoäng.

Herrlaget vann silver. Andreas Åhwall gick ut hårdast och låg länge i täten. Han slutade på sjätte plats. Emil Blomberg gjorde även han en stark insats och hade Haben Idris, som är tämligen liten och lätt, blivit knuffad i starten, hade laget kanske kunnat vinna.

Andreas med sin sjätteplacering, Emil som kom åtta och Haben på fjortonde plats tog ett lagsilver. Hässelbyherrarnas andra lag, som bestod av Amanuel Gergis, Oskar Majling och Pontus Karlström kom på sjätte plats.

Piotr Wojcik, Björn Torsell och Niklas Andersson med veteranlag-silvren.

Första terräng-SM-dagen går även veteranklasserna. Herrar veteraner vann silver. Niklas Andersson, Piotr Wojcik och Björn Torsell i den målordningen, även om de var relativt täta tidsmässigt.

Värt att nämnas är även Linnéa Sennströms silver i F15-klassen.

Terräng-SM avgjordes på en grusbana vid Rimnersvallen i Uddevalla. Startfälten var överraskande tunna. Endast 24 löpare genomförde damernas korta bana och 53 löpare kom i mål på herrarnas korta bana.

De tunna startfälten borde vara ett argument för att flytta tillbaka mästerskapet till våren.
Terräng-SM avslutas på söndagen. Då tävlar herrarna på 12 kilometer och damerna på åtta kilometer.

Alla resultat.

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se