Axel Djurberg. Foto: Deca Text&Bild

Lysande start med tre guld första SM-dagen

2014-08-01 | Anders Olsson

Det blev en lysande start på årets friidrotts-SM för Hässelby SK när Angelica Bengtsson, Madeleine Larsson och Adil Bouafif alla vann sina grenar under fredagens tävlingar på Campus Arena i Umeå.

Angelica förbättrade mästerskapsrekordet i stav till 4,50. Foto: DECA Text & Bild.

Angelica har haft problem med lättare skador och därför bara gjort ett par tävlingar i sommar.
Nu imponerande hon under den första SM-dagen.
Efter lång väntan på att gå in i tävlingen tog Angelica 4,19, 4,35 i första hoppet och 4,50 med klar marginal i andra hoppet. 4,50 innebar nytt mästerskapsrekord.
Angelica försökte sedan på 4,60 som inneburit nytt klubbrekord och därmed också nytt svenskt rekord. Det tredje hoppet var riktigt bra.

Detta var Angelicas bästa tävling sedan hon hoppade 4,62 i vintras.
Det ska bli intressant att följa henne i EM som avgörs i Zürich den 12 - 17 augusti!

21-åriga Angelica har en trave SM-guld i byrålådan tillsammans med ett UVM-guld och två JVM-guld.
33-åriga Madeleine Larsson hade inför fredagen tagit tre bronsmedaljer och en silvermedalj i SM. Nu vann hon sitt första individuella SM-guld.

Madeleine jublar över sitt första individuella SM-guld.

Madeleine har den här säsongen satsat främst på 10 000 m. I början av juni var hon överraskande tvåa på 10 000 m vid nordiska mästerskapen i Oslo. För tre veckor sedan var Madeleine tvåa i den första SM-tävlingen på 10 km landsvägslöpning.
I båda dessa lopp var hon klart besegrad av Frida Lundén från Studenterna.

Inför friidrotts-SM hade Madeleine tappat lite av respekten för Frida. Hon hade bestämt sig för att försöka hänga med Frida och sedan se om hon kunde vinna en spurt.

Frida Lundén, som ligger i hård träning inför maratonloppet i EM, tog täten direkt och drog sedan under i stort sett hela loppet. Frida släppte fram Madeleine att dra under ett par varv, men gick sedan upp i ledningen igen för att höja tempot.

På slutvarvet var Madeleine, som tagit SM-brons på 1 500 m, klart snabbast. Madeleine tog ledningen 250 m från mål. Hon fick en lucka i ingången av sista kurvan och vann till sist med åtta sekunders marginal.
Segertiden 34.02,68 innebär personbästa med 17 sekunder. Hanna Bartholomew (33.50,80) är den enda svenska som sprungit snabbare i år.

Hanna, som är sliten efter ett par tuffa lopp på 10 000 m de senaste veckorna, springer 1 500 m och 5 000 m i årets SM.

Charlotte Karlsson, som springer maraton i EM om två veckor, var femma på 10 000 m med nytt personbästa 35.09,05.

Adil var vassast i spurten igen.

EM-klare Adil Bouafif visade att han är svårslagen i spurten när han försvarade sin SM-seger på 10 000 m.
Favoriten Ababa Lama från Hälle, som vann SM på 10 km landsvägslöpning, tog täten vid start och drog sedan under hela loppet. Adil vägrade att ta över ledningen.

Adil har under de senaste åren vunnit flera mycket tuffa spurtdueller, senast när han i vintras tog hem SM-guldet på 3 000 m med 0,02 sekunds marginal.
Nu överraskade Adil med att ta ledningen redan 600 m från mål. Adil körde hårt, och efter ett varv fick Ababa Lama släppa.
Adil vann på 29.15,88. Han var nära fem sekunder före tvåan.

Bakom Adil och Ababa gladde Haben Idris med att klara tredje plats efter ett väldisponerat lopp. Han hängde med i täten under halva loppet och fick sedan släppa. Helt på egen hand lyckades Haben sedan hålla så bra tempo att han höll tredje platsen in i mål. Detta var Habens första SM-medalj på 10 000 m. Tiden 29.46,35 innebar en förbättring av hans två år gamla pers med drygt en sekund.

Andreas Åhwall gjorde även han sitt livs bästa lopp på 10 000 m när han blev sjätte man på 29.59,34 - första gången under 30 minuter!

Martin Öhman var stor hjälte när han oväntat vann 1 500 m vid lag-SM i Göteborg för tio år sedan och därmed säkrade Hässelbys seger.
Nu gjorde Martin sin första SM-start på flera år och kom på en fin tolfte plats med tiden 30.56,62.

Hässelbys stronga kvartett på 10 000 m, fr v: Haben, Adil, Martin och Andreas.

I övrigt noterar vi från den första SM-dagen att?

Mats Olsson var femma i kula på nytt årsbästa 17,40.

Jessica Östlund förbättrade sitt personbästa på 100 m med 0,06 sekund när hon var fyra i sitt försöksheat på 12,00.

19-årige Jesper Hellström klarade en finalplats i längd genom ett hopp på 6,94.

Samtliga fyra Hässelby-löpare klarade de tuffa försöksheaten på 1 500 m och avancerade till lördagens final; Nacerddine Hallil (3.51,61), Joel Durén (3.54,07), Elmar Engholm (3.50,75) och Rickard Gunnarsson (3.51,16).

Johan Wissman och Elin Moraiti vann som väntat sina försöksheat på 400 m och därmed är klara för lördagens finaler.

Alla resultat från friidrotts-SM

När Angelica och Madeleine säkrat sina SM-segrar kom ett oväder över SM-arenan med regn och åska. Hässelbys tält stod dock pall.

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se