Fotograf Sofia Boman

Linnéa och Louise tvåa och trea

2021-10-03 | Bengt Alfredsson

17-åriga Tilda Månsson från Fredrikshof vann överraskande Hässelbyloppets damklass.
Tilda, som deltog i junior-EM i somras, grundlade segern genom en tuff inledning av loppet. Efter första halvmilen, där löparna hade motvind, var hon 13 sekunder före loppets favorit Linnéa Sennström. I mål var avståndet mellan de två hela 37 sekunder. Louise Wiker slutade på tredje plats med tiden 35.38.

– Den nya bansträckningen på slutet av loppet är betydligt bättre än den gamla, tyckte Louise som sprungit Hässelbyloppet nio gånger.

Tilda fick tiden 34,09. Hon har i år noterat 9.40 på 3 000 m och 16.57 på 5 000 m.
 I herrklassen dominerade de favorit-tippade löparna från Uganda Oscar Kibet och Oscar Niyonzima som växeldrog i täten under nästan hela loppet.
Kibet, som var tvåa på 30 km i Lidingöloppet, vann på 29.24, endast tre sekunder från Mustafa Mohameds banrekord. Axel Djurberg var bäste Hässelby-löpare på femte plats med tiden 30.31.

Hässelbyloppet avgjordes i bra löparväder; mulet och 14 grader. Drygt 1 600 löpare genomförde loppet.

Före Hässelbyloppet genomfördes premiären för Lilla Hässelbyloppet.
Knappt hundra pojkar och flickor mellan nio och femton år avverkade den 1,6 km långa banan med mål på Hässelby IP.

78 löpare från Hässelby SK genomförde stora eller lilla loppet. Betydligt fler klubbmedlemmar ställde upp som funktionärer och såg till att allt fungerade bra.
Intressant att notera: Två före detta medeldistansstjärnor Rickard Pell och Axel Lönnqvist, slutade på 34:e respektive 49:e plats.