Sarah Lahti, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

9 SM-medaljer första dagen

2021-10-23 | Bengt Alfredsson

Det blev hela nio medaljer för Hässelbys löpare under den första tävlingsdagen av terräng-SM. Tävlingarna avgjordes på en flack 2 km-bana med ett lerigt vattenhinder på Höganäs flygfält i skönt sensommarväder med värmande solsken.

Samuel Russom (till vänster, var tvåa på 4 km trots att han trivs bäst på betydligt längre distanser. Tillsammans med John Kingstedt (i mitten) och. Axel Djurberg tog Samuel dessutom brons i lagtävlingen. Foto: DECA.

Långloppsspecialisten Samuel Russom var hela tiden placerad långt framme i fältet när herrarnas korta bana – 4 km – avgjordes. Han var först in på det 600 m långa upploppet, men blev till sist passerad av Andreas Almgren från Tureberg. John Kingstedt, som ledde efter 2 km, slutade på elfte plats. Axel Djurberg blev 22:e man. Detta gav en tredje plats i lagtävlingen.

I damklassen blev det överraskande silver i lagtävlingen för Hässelby trots att klubbens starkaste löpare saknas. Sarah Lahti springer halvmara i Valencia på söndagen, Louise Wiker springer Rotterdam Marathon på söndagen, Linnéa Sennström koncentrerar sig på söndagens K22-lopp i terräng-SM och Sanna Mustonen avstår från att springa terräng.SM.

Hässelbys trio i damklassen var väl samlad och tog sig i mål inom fem sekunder. Kerstin Axelsson var starkast med en 21:a plats. Madelene Larsson kom på 22:a plats och Wilma Marcusson på 23:e plats och Nadja Sandberg blev 24:a precis utanför laget.

I yngsta åldersklassen, 15 år, blev det mycket glädjande fyra medaljer för Hässelbys löpare.

Individuellt var Hannah Kinane  tvåa och Linn Adolfsson trea bland flickorna. Alexander Hägg tog hem silvermedaljen i pojk-klassen.

Det blev dessutom seger i pojkarnas lagtävling genom Alexander Hägg (andra plats), Anton Petersson (åttonde plats) och Edvin Linder (tjugonde plats).

I F15 var Hässelby enda klubb med tre fullföljande löpare, men här ströks lagtävlingen p.g.a. för få anmälda lag.

Linus Janson blev fin tvåa i P17. Här blev det brons i lagtävlingen för 16-17 år genom Linus Jansson Samuel Berhane och Axel Månsson.

Terräng-SM avslutas på söndagen. Tävlingarna sänds på Friirottskanalen.

Resultat terräng-SM  dag 1 >>>

ANDERS OLSSON

Damlaget som överraskandeklarade silvermedaljen: Kerstin Axelsson, Wilma Marcusson och Madelene Larsson. Foto: DECA.

Bronslaget i pojkar 16-17 år:  Linus Jansson Samuel Berhane och Axel Månsson.Foto DECA.

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se