Axel Djurberg. Foto: Deca Text&Bild

Anders Olsson, 70 - En stor ledare som satt avtryck i friidrottshistorien

2019-12-01 | Bengt Alfredsson

Anders Olsson har fyllt 70 år. Klubbens forna sportchef och starke man firade med gäster bland annat från Hässelby SK, Spårvägens FK och Marathongruppen, men även andra friidrotts- och löparintresserade som han kommit i kontakt med under de många år som han arbetat i Hässelby och i Marathon.

Anders hade undanbett sig gåvor och allt liknande, han ville bara att gästerna skulle få komma äta och trivas, men flera tog mod till sig och höll korta tal.

Till dem hörde Reino Kärkkäninen som rest från Finland enkom för att hylla Anders. Reino Kärkkäninen var med och startade en Vårruset-serie i Finland som kallas Niceloppen (uttalet najs låter likadant som ordet för kvinnor på finska).

En annan som vågade sticka ut hakan och säga några ord var Björn Sveen. Björn slutar som kanslichef på 08.fri till årsskiftet. Han var verksam som förbundskapten på Svenska Friidrottsförbundet vid samma tid som Anders jobbade på Svenska Dagbladet som sportjournalist.

Det var roligt att se födelsedagsbarnet spricka upp i ett leende tillsammans med sina vapendragare Torbjörn Sköldefors (tidigare redaktör för Marathon.se) och löparlegenden Anders Szalkai som båda placerats vid honnörsbordet.

Bilder uppifrån och ned.
Anders Olsson, Torbjörn Sköldefors och Anders Szalkai

Reino Kärkkäninen

Hans Wiktorson och Bengt Jansson

Lech Nikitin, Bengt Aronsson, Bengt Alfredsson och Tommie Nordh

Pamela Westerdahl, Marie Wedin och Jan Ahlström

Bertil Carlén, Ewa Orlander, Ulf Saletti och Staffan Skog

Micael Schultze och Rune Stjenström

Foto: Marianne Fricke Stjernström

 

Personen Anders Olsson
När Anders Olsson började träna med Hässelby under det sena 1960-talet anade han nog inte att det skulle utvecklas till ett livslångt engagemang inom friidrotten. Två faktorer bidrog till det, dels att hans yngre bror Bengt redan hade börjat, dels att familjen bodde bara något stenkast från IP.

Ungefär tio år efter sina första träningspass samlade han några ledare från Spårvägen och Hässelby hemma hos ordförande Lars-Johan Oscarsson på Loviselundsvägen hösten 1978. Dagordningen hade en punkt. Den hette Stockholm Marathon.
Anders hade läst en artikel i den amerikanska idrottstidningen Sport’s Illustrated om New York Marathon och han var övertygad om marathon skulle kunna bli stort i Sverige även om det aldrig arrangerats en tävling med fler än några hundra löpare.

Det blev inget långt möte. Klubbarna kom överens och de beslöt omgående att söka polistillstånd för arrangemanget. Den 4 augusti 1979, kl. 15.00 ljöd det första startskottet ute på Gärdet och så genomfördes Stockholm Marathon för första gången. Det blev en megasuccé! 

Under det kommande decenniet skapade klubbarna nya fullträffar som Tjejmilen 1984, Bellmanstafetten 1986, Vår Ruset 1989 och Jubileumsmarathon 2012. 
Anders Olssons ande svävade över alltihopa. Det finns många människor med idéer men Anders storhet låg inte bara där utan förmågan att omsätta orden i handling. Han var inte den som lade idéerna åt sidan för att plocka fram vid ett senare tillfälle.

Få ledare har lämnat så djupa avtryck och han var fysiskt närvarande, han missade knappt några tävlingar i Stockholm eller dess närhet.
Han utgjorde dessutom den sammanhållande kraften i klubbens minst sagt mångfacetterade elitverksamhet, något som krävde många telefonsamtal i veckan.
Hässelby av i dag har inga likheter med den klubb han klev in i  för drygt 40 år sedan.

Av övriga tävlingar kommer han särskilt ihåg en.
– Vid Midsommartävlingarna i Järvsö någon gång i slutet av 60-talet vann jag C-finalen på 400 m och fick en fin Järvsö-pall i pris. Den var så fin att Curre Noaksson, som i samma tävling satt klubbrekord i slägga med 56,00 och fick en tandborste i pris, lite skämtsamt påpekade att ”den där måste väl vara ett lagpris”.

Anders har inte bara ägnat sig åt friidrott utan han har också lagt mycket tid på volleyboll. Först när han jobbade på Ljusnan i Bollnäs och en av medarbetarna på tidningen drog med sig honom på träning i Alfta. 
Anders tränade Solnas damer i näst högsta serien. Laget nådde kvalet till elitserien men inte längre. Det är inte så förvånande, med tanke på vad som hände senare, han var med om att starta Volleyfestivalen i Tibblehallen i Täby.
– Vi kom upp i nästan 300 lag och det är nog fortfarande mest i Sverige. Vi spelade matcherna på tid, 2x12 minuter i stället för först till 15, men Volleybollförbundet hade inga invändningar. En gång klantade vi till det ordentligt för vi hade räknat fel och fick tre lag i semifinal!

På frågan om starka minnen från friidrotten blir svaret ”Sara Wedlunds överraskande genombrott 1995, det är svårslaget.”

Anders är en av de två ledare som varit viktigast för Hässelby friidrotts utveckling Anders och Lars-Johan Oscarsson har lagt grunden genom en stark värdegrund och god ekonomi, byggt upp och vidareutvecklat klubben från en liten kvartersklubb till Sveriges bästa friidrottsklubb. Båda idrottsentusiaster och båda med hög idrottslig kompetens. Den ena idrottsmagiker och filosof den andra entreprenören som såg till att lyfta vår ekonomi. Båda med ett stort hjärta för friidrotten och där båda haft förmågan att se och stötta individen såväl som gruppen. Utan Anders och Lars-Johan hade vi inte varit den klubb vi är idag. Anders är fortsatt verksam i klubben och jobbar då främst med Hässelbyloppet.

Grattis på födelsedagen Anders och ett stort tack för allt som du hittills gjort för Hässelby friidrott!

 

Ingressen är författad av Marianne Fricke Stjernström. Den huvudsakliga texten ovan är skriven av Jan Ahlström, här återges den  i lite redigerad form.


 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se