Nora Lindahl, UEM 2023. Foto: Deca Text&Bild

Svenskt rekord av Sarah Lahti

2021-10-03 | Bengt Alfredsson

Sarah Lahti visade att hon är i mycket bra form när hon på söndagsförmiddagen noterade nytt svenskt rekord på 10 km med tiden 31.26 i 10K Valincia Ibercaya  i Spanien. Sarah kom på sjätte plats i loppet som avgjordes på en snabb bana i Valencia.
Fem löpare som slutade före Sarah (och ett par som står efter) sprang i ett separat lopp – ytterst exklusivt (7 tjejer och 3 manliga harar), alltså ett kvinnligt elitlopp som startade ca 10 minuter före huvudloppet.

Kort videosnutt på Sarah under loppet här >>>

Margaret Chelimo Kipkenboi från Kenya, som satsade på världsrekord, vann damklassen på 29.50.

Meraf Bahta hade det tidigare svenska rekordet med 31.44, en tid som hon noterade i Röyse i Norge 2017, och som hon tangerade för ett par veckor sedan.

Sarahs tidigare personliga rekord var 31.57 från ett lopp i Berlin för fem år sedan.

Sarah Lahti innehar därmed samtliga svenska rekord på de kortaste distanserna i väg-löpning; 15.22 på 5 km från i våras, 10 km, och halvmaraton 1.09.53 från ett lopp i Dresden, Tyskland i fjol.

–Jätteroligt, var Sarahs första kommentar efter loppet.

–Jag kände mig stark. Träningen har gått bra den senaste tiden.

Sarah Lahti, som tidigare i höst vunnit SM halvmaraton (21,1 km) sprang mil-loppet i Valencia som ett led i förberedelsen för hennes debut på maraton, som ska ske i just Valencia den 4 december.