Nora Lindahl, UEM 2023. Foto: Deca Text&Bild

Sarah VM-laddar på hög höjd

2020-09-29 | Tommie Nordh

 Sarah Lahti är sedan ett par dagar på plats i St Moritz i Schweiz. Här – på 1 800 meters höjd – ska hon förbereda sig inför VM på halv maraton som avgörs i Gdynia i Polen den 17 oktober.

När i stort sett alla internationella mästerskap i friidrott ställts in i p.g.a. corona pandemin är Sarah glad att just halvmaraton-VM kommer att genomföras. 21,1 km är nämligen något av Sarahs favoritdistans. Hon innehar sedan 2017 det svenska rekordet med 1.09.58, en tid som hon noterade i New York.

Det var Sarahs svenska rekord den 4 september på entimmeslöpning – 17 935 meter – som gav henne en VM-plats.

Att springa nära 18 km på en 400 m lång friidrottsbana på en timme visar att Sarah är i form för en tid kring hennes eget svenska rekord på halvmaran.

–      ­­Jag hoppas kunna göra ett bra lopp i VM. Jag har hört att banan är ganska kuperad, så det blir svårt att sätta upp ett tidsmål.

Sarah har tidigare tävlat i både EM och OS, men aldrig i halvmaraton-VM.

Landslagsledaren Lorenzo Nesi har tagit ut fem manliga och fyra kvinnliga löpare till mästerskapet i Gdynia.

På damsidan deltar förutom Sarah även Carolina Wikström från Roslagens LK,

Charlotta Fougberg, Ullevi, och Hanna Lindholm, Huddinge.

Halvmaraton-VM avgörs en vecka före terräng-SM. Om Sarah inte känner sig alltför sliten efter halvmaran räknar hon med att vara med och tävla om SM-medaljerna på Grimsta Sportfält.

ANDERS OLSSON

 

Bilden nedan är från rekordloppet i entimmeslöpning i Bryssel i början av september som Sarah kvalificerade sig för halvmaraton-VM.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se