Starten på Tjejmilen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Kraftmätningskvalet avklarat

2020-06-19 | Magnus Wickert

Nu har samtliga kvalmatcher klarats av. Om än på det lite annorlunda sättet med ett till två lag i varje kval, men det var ett bra sätt med de restriktioner som finns. Enda skillnaden mot tidigare år blir då att inga kvalgruppssegrare är säkra på en finalplats utan det är endast de 16 lagen med högst poäng  som tar sig vidare till finalen. Ett mycket rättvist förfarande för alla som deltar. Det var också första större tävlingen på Hässelby IP på många många år. Men hur gick det då för våra 15 åringar?

Jo, enligt preliminära rapporter blir vårt mixedlag 9:a i kvalet (totalt45 lag)och är därmed klara för en finaltävling första helgen i september. Kvalsammanställning. Vi siktar nu på att kriga om topp sexplatserna i finalen eftersom vi känner att det finns goda förutsättningar för det.

Vårt tjejlag som deltog gjorde en mycket stark insats och trots att nästan alla i laget är 14 år blev det nästan 9500 poäng. En summa som vissa år har räckt för finalavancemang för renodlade tjejlag. Men det här året var det verkligen stenhårt och tufft för finalplatserna. De individuella resultaten finns i tidigare nyhet om kvalet.

Tre lag över 30 000 poäng redan i kvalet är högst ovanligt i de här sammanhangen. Det har faktiskt aldrig inträffat något år sedan tävlingens start 2007. Så vi kan redan nu konstatera att det här en riktigt tuff årgång alla kategorier. Endast ett år tidigare (2016) har det krävts en högre poäng för att kvalificera sig för finalen. Nästan 24 800 poäng för 16:e lag. 

Hur finalen avgörs kommer dock att bestämmas i början av augusti när man vet mer om hur myndigheternas restriktioner ser ut. Finalen kommer hursom att genomföras på två dagar vilket ger de aktiva bättre chanser för återhämting.

Det kan bli aktuellt med lokala tävlingar precis som i kvalet och andra alternativ som nämnts är regionala tävlingar på 4-5 orter. Men självklart hoppas vi på en final med alla lag samlade på samma plats eftersom det är lite häftigare trots allt.

Om det blir det första alternativet kommer vi sikta på att genomföra matchen på IP tillsammans med Bromma som under kvalet. Tidsprogrammet kommer då att vara bestämt från början så att alla grenar avgörs samtidigt oavsett var i Sverige den genomförs.

Nu får alla aktiva 05-06 träna på ordentligt under sommaren och komma laddade till max för genomföra finalen på ett glänsande sätt.

Trevlig midsommar alla HSK´are


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se