Fotograf Sofia Boman

Första medaljen för Louise

2020-09-05 | Tommie Nordh

I sitt första maratonlopp på fyra år tog Louise Wiker sin första SM-medalj på 42 195 meter.  När Louise nu för första gången fick chansen att springa en SM-mara utan att besväras av sin pollenallergi som normalt hämmar henne när SM-maran avgörs på våren tog hon vara på denna möjlighet.

När damklassen startade kl 13.00 i bra var tio grader och byig vind. Vinden mojnade sedan under loppet.

De tre senaste årens mästarinna Mikela Arfwedson från Spårvägen tog direkt täten. De två Hässelby-löparna Louise Wiker och Nikta Steiner i gruppen bakom den tättrio som tidigt bildades. Louise sprang taktiskt och plockade placeringar när löpare som öppnat väl optimistiskt tappade tempo.

När löparna gick ut på det sista 6,5 km-varvet var Louise trea tillsammans med Johanna Salminen från Studenterna. De två följdes åt till en svag utförslöpa drygt 500 m före mål där Louise ryckte ifrån och säkrade bronsmedaljen på 2.46.51 – fem sekunder före Salminen.

–      Johanna och jag talades vid under loppet och sa att vi skulle springa iskallt och ta det lugnt.

–      Vi tjänade nog båda på att samarbeta. Det är inte alls säkert att vi skulle blivit trea och fyra annars.

–      Jag kände mig stark på slutet och tittade aldrig bakåt när jag fått en lucka.

Det måste vara skönt för den före detta VM-löparen att veta at hon efter en besvärlig hälseneskada och barnafödande för 15 månader sedan nu är tillbaka i eliten.

Louise har under en lång och framgångsrik karriär vunnit SM-guld på 10 000 m och fyra SM-guld i terränglöpning lag. Det kan bli en femte guldmedalj när Hässelby arrangerar terräng–SM i oktober.

Loppets andra Hässelby-löpare Nikita Steiner, låg i samma grupp som Louise Wiker under den första milen, men klev sedan av efter drygt 20 km.

Storfavoriten Mikaela Arfwedson fick på slutmilen se sig frånsprungen av

Carolina Wikström från LK Roslagen. Wikström, som tränas av f.d. HSK-löparen Christian Mundt, tog nu sitt första SM-guld.

Maraton-SM avgjordes för första gången som två separata lopp, ett damlopp och ett herrlopp – detta för att uppfylla corona-restriktionerna.

39 manliga och 23 kvinnliga löpare hade kvalificerat sig.

Martin Öhman, som överraskande vann SM-guld i maraton 2017, har ende Hässelby-löpare som var kvalificerad att starta i herrklassen. Tyvärr kom Martin inte till start.

Nu vann Samuel Tsegay från Hälle SM-guldet på 2.14.41 vilket är den bästa segertiden i en SM-mara sedan Hässelbys främste långlöpare någonsin, Åke ”Biten” Eriksson vann Stockholm Marathon och maraton-SM 1995 på 2 14.29.

Genom Louise Wikers bronsmedalj stärker Hässelby ledningen i kampen om SM-pokalen.