Fotograf Sofia Boman

Vanessa säkrade SM-guld i sista kastet

2022-08-08 | Tommie Nordh

Vanessa Kamga säkrade SM-guldet i en dramatisk SM-final i diskus i sitt sista kastet. Därutöver blev det två silvermedaljer till Hässelby under SM-helgens sista tävlingsdag.

Hässelbys friidrottare kan därmed lämna Norrköping med tolv SM-medaljer – 6 guld, 3 silver och 3 brons – i bagaget.

Svenske mästaren i maraton (42 km) Samuel Russom visade att han har snabbheten även för att hävda sig bra på kortare distanser. I SM-finalen på 5 000 m var Samuel med i tätgruppen under hela loppet. På slutvarvet orkade han dock inte med medeldistanslöparna Andreas Almgren och Emil Danielsson som noterade 13.54,38 respektive 13.56,22. Samuel Russom var sedan ohotad trea på nya personliga rekordet 13.58,23. Detta var Samuels femte SM-medalj för säsongen. Det kan bli fler när terräng-SM avgörs i augusti.

SM-GULD: Vanessa Kamga avgjorde SM-finalen i diskus i sista kastet. Foto DECA Text&Bild

Sverige-ettan i diskus Vanessa Kamga, som är uttagen till EM, gjorde alla Hässelby-supporters nervösa med sin osäkra inledning av finalen i diskus. Efter kast kring 55 meter var storfavoriten Kamga ”bara” trea efter fyra omgångar. I femte omgången avancerade Vanessa till andra plats genom ett kast på 58,28. Vanessa samlade sedan ihop sig inför sista kastet. I perfekt motvind klippte hon till med personbästa 60,33 – en förbättring av tidigare pers med 32 cm.

•       Jag var inställd på att kasta långt och med extra påslag av adrenalin i sista kastet blev det äntligen över 60 m, förklarade Vanessa, som nu vann sitt fjärde SM-guld.

Vanessa tränas av Hässelbys tidigare stjärna i kula Mats Olsson.

SM-SILVER: Simon Thor noterade personbästa i stav. Foto DECA Text&Bild.

Simon Tor var imponerade när han efter en mycket tuff satsning var tvåa i SM-finalen i stav. Simon var felfri över 4,97 och låg då i täten av finalen. Bara tre hoppare återstod. Avslutningen av finalen blev dramatisk. Simon satsade tufft för att vinna sitt första SM-guld. Han stod över 5,02, och rev sedan första hoppet på 5,07 och sparade då två hopp till nästa höjd. Simon klarade 5,12 i första vilket innebar tangerat årsbästa. Han rev första försöket på5,17 och sparade sedan två försök till 5,22 – 4 cm över hans två år gamla pers. Simon tog 5,22 i sitt andra och sista försök. Efter rivning i första hoppet på 5,27 satsade Simon allt på seger och sparade två försök till 5,32 som dock blev för mycket. Nu vann Robin Jacobsson från Ullevi SM-guldet på 5,27 före Simon som med nya perset 5,22 säkrade sin tredje SM-medalj.

Carl af Forselles och Karl Zuber klarade båda 4,45.

VM-finalisten Axelina Johansson hade samtliga fem godkända stötar över 16 meter, men den riktiga fullträffen uteblev. Axelina blev trea på 16,72. Bakom henne kom Frida Åkerström fyra på 16,42 och diskuskastaren Vanessa Kamga femma på 14,98.

Niklas Lindstedt, som bestämt sig för att lägga av efter den här säsongen, gjorde nu sin sista viktiga tävling i kula. Resultatet blev åttonde plats på 15,81.

Patrik Lindstedt kom på sjätte plats med 16,01. Lätt fingerskadade Gabriel Heen stötte 15,19 vilket gav tionde plats.

Rutinerade Anna Silvander öppnade avvaktande i finalen på 800 m. Hon låg på femte plats efter första varvet. Drygt 200 m från mål ökade Anna tempot och tog ett par placeringar. På upploppet föll Anna tillbaka till sjätte plats md tiden 2.12,42.

Hillevi Carlsson kastade 53,19 i slägga vilket gav henne tionde plats.

Tyvärr tvingades favoriten Jesper Hellström dra sig ur SM-finalen i tresteg sedan han drabbats av en lättare skada i lördagens längdfinal där Jesper var tvåa.

•       Jag vill inte riskera att förvärra skadan så här nära EM, förklarade Jesper.

Nu blev Alexander Nyman bäste Hässselby-hoppare med sjunde plats på 14,65.

ANDERS OLSSON

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se