Simon Pettersson. Foto: Deca Text&Bild

Två hässelbyare prisades på Friidrottsgalan

2016-11-24 | Marianne Fricke Stjernström

Medan Anders Olsson hedrades för att han kom på idén att Stockholm skulle ha sitt eget maraton och sitt stora arbete med att förverkliga loppet, fick Sarah Lahti pris för sin fantastiska löpning.  

Anders Olsson fick Svenska löpares hederspris med motivieringen:  


   "Allting började hösten 1978 med en amerikansk tidningsartikel om det udda fenomenet New York Marathon som fått världens huvudstad att för en dag regeras av ett marathonlopp.
     Hos en ung sportjournalist som i tonåren friidrottat I Hässelby väckte artikeln tanken ”Visst skulle man väl kunna göra samma sak också här i Stockholm?” .
     Och mindre än ett år senare hade hans förening i samarbete med Spårvägen blivit allra först i Europa med det nya konceptet ”marathon mitt i en storstad”.
     Stockholm Marathon blev dessutom succé direkt med tvåtusen deltagare och hundratusentals entusiastiska åskådare!
     Eftersom det var ett friidrottsarrangemang kom maran att få sin främsta betydelse som inspiration för otaliga andra friidrottsledare runtom i landet till att skapa sina egna löparfolkfester på respektive hemort.
     Och idag är massloppen på gatorna i våra städers centrala delar en – på alla sätt och vis – så självklar och viktig del av Svensk Friidrott att det är svårt att föreställa sig att det inte alltid varit så.
     Loppen är ju en så fantastisk mix: Folkfest och folkhälsoinspiration kombinerat med marknadsföring av och resursskapande för Svensk Friidrott och dess föreningar.
     Svenska Löpares pris för 2016 kan omöjligt få en mer värdig mottagare än den som den där novemberdagen för 38 år sedan inspirerades av artikeln om New York Marathon."

 

Sarah Lahti vann pris för årets genombrott i landslaget med motiveringen:

 "21 år gammal rakt in i den internationella eliten på 10000m: EM-9:a trots oturligt fall och OS-12:a som 3:e bästa europé. Dessutom bara 91 hundradelar från final på 1 500 meter vid inomhus-VM!"

Hör Sarah om priset >>>

 


Foto: DECA Text@bild


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se