Sarah Lahti, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Tre nya klara för VM

2022-07-01 | Bengt Alfredsson

Ytterligare tre friidrottare från Hässelby fick på fredagen klartecken för deltagande i VM som inleds den 15 juli i Eugene i delstaten Oregon i USA.

Det handlar om släggkastaren Ragnar Carlsson, kulstötaren Axelina Johansson och stavhopparen Lisa Gunnarsson som samtliga tre vann medalj på junior-EM i fjol. Nu får de alltså göra debut på ett internationellt seniormästerskap.

Ingen av de tre har klarat den tuffa internationella kvalgränsen, men har nu av Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) inbjudits till VM tack vare att de har höga rankingpoäng.

När få deltagare klarat den internationella kvalgränsen kompletterar IAAF startfältet i VM med de friidrottare som har högst rankingpoäng. Rankingen baseras på ett komplicerat system där resultat och placering i olika nivåer av tävlingar räknas in.

Axelina Johansson och Lisa Gunnarsson, som båda studerar i USA, har redan åkt över till USA för att ladda inför VM på sina studieorter.

Ragnar Carlsson är fortfarande kvar i Falun för att finslipa formen tillsammans med sin tränare Mattias Jons. För Mattias, som följer med Ragnar till Eugene, är detta något av en revansch. 2012 blev Mattias på ett upprörande sätt sidsteppad av Sveriges Olympiska Kommitté vid uttagningen till OS i London.

Nu blir det fem friidrottare från Hässelby som tävlar i Eugene. Så många representanter har klubben aldrig tidigare haft i ett globalt mästerskap. Ingen annan svensk klubb har fem uttagna till årets VM.

Sedan tidigare är fjolårets OS-tvåa i diskus Simon Pettersson och löparen Sarah Lahti uttagna. Sarah, som har klarat kvalgränsen på både 5 000 m och 10 000 m, har bestämt sig för att springa 5 000 m i Eugene. Det skulle bli för tufft att dubblera eftersom det är både försök och final på 5 000 m i VM.

I EM, som avgörs i augusti, är det planerat med final direkt på 5 000 m, vilket öppnar upp för att Sarah ska kunna dubblera.

Hela VM-ruppen >>>
 

ANDERS OLSSON

Hässelbys tre medaljörer vid junior-EM i fjol, fr v Axelina Johansson, Ragnar Carlsson och Lisa Gunnarsson. Alla tre är nu uttagna till friidrotts-VM. Sedan tidigare är trion nominerad till EM som avgörs i augusti. Foto: DECA.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se