Tre guld, ett silver och ett brons SM-dag två

2022-08-07 | Tommie Nordh

Efter ett guld och ett silver den första SM-dagen blev det ytterligare tre guld och ett silver till Hässelbys deltagare under torsdagen i blåsten på Norrköpings Friidrottsarena.

FÖRSTA SM-SEGERN. Simon Pettersson kastade för första gången över 70 meter när han vann sitt första SM-guld. Foto DECA Text&Bild.

Den evige tvåan Simon Pettersson lyckades överraskande för första gången besegra träningskompisen Daniel Ståhl i en mästerskapstävling.

I den gynnsamma motvinden noterade Simon två gånger nya personbästa i diskus. I första kastet nådde Simon 69,84 vilket innebar pers med 36 cm. Simon ökade till 70,42 i fjärde kastet vilket räckte till seger, 13 cm före Ståhl.

–      Nu börjar jag få ordning på grejorna. Idag stämde allt, kommenterade Simon efter första SM-segern.

–      Nu blir det spännande att följa mästerskapsspecialisten Simon Pettersson i EM!

Sverige-ettan Ragnar Carlsson slog till direkt i finalen i slägga. Han klippte till med 74,51 i första omgången. Det är ett resultat som hade räckt till final i VM där Ragnar blev utslagen i kvalet med 73,45. Resultatet 74,51 var hela 9,52 före näst bäste kastare i SM-finalen. Detta var Ragnars tredje raka SM-guld.

–      Otroligt skönt att äntligen få till det, kommenterade Ragnar som nu stärkte självförtroendet inför EM.

19-årige Elias Lind överraskade med att klara sjunde platsen på nytt personbästa 53,48.

FÖRSTA SM-SEGERN. Lisa Gunnarsson flankeras av tvåan i stavfinalen Michaela Meijer och trean Gabriella Jönsson. Foto DECA Text&Bild.

I damernas stav har Angelica Bengtsson i flera åt varit en pålitlig medaljvinnare för Hässelby. När Angelica nu efter sju SM-guld dragit sig tillbaka klev nya Sverige-ettan Lisa Gunnarsson fram och tog sitt första SM-guld.

Lisa var felfri till och med 4,24. Då var segern säkrad.

Skadedrabbade svenska rekordhållerskan Michaela Meijer fick nöja sig med 4,01.

Fjolårsmästarinnan Gabriella Jönsson klarade 4,09.

När Lisa säkrat sitt första SM-guld orkade hon inte i blåsten med 4,35.

–      Det var svårt att hoppa i kastvindarna. Målet var bara att vinna och inte att hoppa högt, berättade Lisa, som i år förbättrat sitt personbästa till 4,65.-.

Trestegshopparen Jesper Hellström visade att han håller landslagsklass även i längd. Med sitt livs längsta hopp – 7,60 säkrade Jesper silvermedaljen i SM bakom storfavoriten Thobias Montler från Ullevi som hoppade 7,87.

7,60 kommer dock ej att räknas i statistiken p.g.a för start medvind (3,0 m/s). Jesper, som har 7,57 som årsbästa, hade ny dessutom ett hopp på 7,44. Efter ett riktigt långt övertrampshopp anstod Jesper från tre av sina sista försök.

SM-trean i Tiokamp Carl af Forselles tog nu överraskande ett nytt SM-brons med ett hopp på 7,57, ett resultat som ej kan räknas som nytt pers p.g.a. aningen för stark medvind (2,5 m/s). Carl hade dessutom hopp på 7,28 och 7,21.

Efter en stark avslutning på upploppet tog Gustav Berlin en meriterande fjärde plats i en blåsig final på 1 500 m med tiden 4.49,40

Anna Silvander klarade en fin femte plats på 1 500 m med tiden 4.42,65.

Elin Marcusson blev tionde löpare med tiden 4.42,65.

19-åriga Laura Fodor gjorde ett fint lopp i försöket på 400m häck och noterade nytt personligt rekord med 67,02, men det räckte tyvärr inte för att ta en finalplats.

Hillevi Carlsson inledde kvalet i slägga med ett kast på 51,38. Det blev hennes enda godkända kast i kvalet, men 51,38 räckte med knapp marginal till att säkra en finalplats.

Sverige-ettan Vanessa Kamga behövde bara ett kast för att kvalificera sig för SM-finalen i diskus. Hon inledde kvalet med årsbästa 59,96 vilket var det klart bästa resultatet i kvalet.

Även kulstötaren Frida Åkerström tog sig till diskusfinalen med ett kast på 47,38.

I sin första tävling för säsongen tog skadedrabbade Amanda Holmberg sig lätt vidare till finalen på 110 m häck genom att bli tvåa i sitt försöksheat med 14,39.

I sitt andra lopp för säsongen – SM-finalen – sprang Amanda några timmar senare på 14,51 vilket gav henne sjätte plats.

På herrarnas 200 m var det tuffa förutsättningar i försöket där 23 startande direkt skulle skäras ned till åtta finalister utan någon semifinal mellan försök och final.

400 m-löparen Gustav Gahne hade otur att komma i det försöksheat där det blåste minst medvind. Gustav kom på fjärde plats i sitt heat med 22,09 vilket ej räckte till final.

 

•Resultaten från SM: https://webathletics.se/events/238

ANDERS OLSSON

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se