Linus Rosdahl, Lidingöloppet 2023. Foto: Deca Text&Bild

#TimeOut - ett år senare

2018-11-13 | Marianne Fricke Stjernström

Det är ett år sedan #timeout (idrottens #metoo) briserade. Vad har hänt? Stockholmsidrotten bjöd in aktiva och styrelseledamöter till ett frukostseminarium. Intresset var större än väntat. Massor av kvinnor och några män samlades för att höra bland andra sprintern Moa Hjelmer tala om rörelsen, eller tsunamin, ordet som andra benämnde det.


Klubbens styrelseledamot Louise Martin fanns på plats, liksom kansliansvariga Marianne Fricke Stjernström.

Johan Stark, generalsekreterare på Bastketförbundet, inleder som talare. Basketförbundet arbetar hårt med inkludering. De trodde att de var duktiga på det, men insåg efter #metoo att de hade mycket att göra. 

- Det var som en tsunami! säger Johan Stark och fortsätter

- Vi som är normen, vi vita män, vi måste börja tala och lyfta frågan.

Han visar en bild som med varje skede av möjlig exkludering och menar att vid varje steg finns åtgärder som kan vidtas.

Niklas Boström från skateboardförbundet håller med.  

- Jämställdhet och inkludering måste integreras i hela organisationen! I varje utbildning, på varje styrelsemöte. Frågan måste hela tiden lyftas. 

Han menar att det inte går att skapa en liten arbetsgrupp och tro att det ska vara bra med det. Klubbledningen måste vilja arbeta med förändringar om det ska hända något. 

Sprintern Moa Hjelmer, som var en av dem som deltog med sin historia när #TimeOut briserade, berättar hur hon på morgonen satt och läste vad andra idrottare skrivit och plötsligt bestämde sig för att lyfta vad som hänt henne. 

- Jag hade egentligen lämnat det bakom mig, men det har präglat mitt liv. Äntligen såg jag en möjlighet att få prata om det.

- Det är viktigt att vi kan prata, säger hon och det är något som den kvinnliga fotbollsspelaren från Djurgården Irma Helin höll med om!

- Det är svårt att ändra maktstrukturer i samhället. Det behövs fler kvinnor på maktnivå. Men alla är inte där. Det vi alla kan göra är att förändra samhällsklimatet. Jag hade inte vågat berätta om de här sakerna tidigare. Jag hade alltid haft manliga tränare. Vi måste skapa ett klimat som gör det okej att tala om trakasserier, övergrepp och det som inte känns okej.

- Vi är på rätt väg nu, säger Irma Helin. Vi måste fortsätta att belysa frågorna. Detta ett-årsseminariet är ett steg. Så länge vi kämpar på - så tror jag det goda vinner.

Moa Hjelmer är glad över RF-s visselblåsarfunktion. Idrottens egen ombudsman och visselblåsartjänst. 

- Problemen verkar finnas på klubbnivå, funderar hon och tycker att förbundet verkar ta ämnet på allvar.

Läs om idrottens ombudsman och visselblåsartjänst >>>


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se