Fotograf Sofia Boman

Sverige vann både herr- och damkampen

2019-02-10 | Marianne Fricke Stjernström

Sverige vann både herr- och damkampen på Nordenmästerskapen. Fem hässelbyare var med och bidrog. Jesper Hellström vann tresteget, Frida Åkerström blev tvåa i kulan, Gabriel Heen, Rickard Gunnarsson och Sanna Mustonen gjorde också bra ifrån sig.


Klubbens Jesper hoppade 15,58 i första, 15,79 i andra. I fjärde slog han till med 16,20 och vann, före den andre svensken, Erik Ehrlin, som blev tvåa på 15, 87. 

Ingen av Gabriel Heens kulstötar visades i sändningen, tråkigt. Hans bästa stöt 17,63 räckte till en femteplats. 

- Helt okej, enligt kommentatorerna på TV. Gabriel har stött strax över 18 meter.

Rickard sprang 800 m på 1.51:91 och tog en sjätteplats. 

 

Frida blev tvåa i kulan. Den första och andra stötens resultat uppmättes till 15.97 och 15.96. De sändes inte på TV. Men den tillfredsställelse som Frida visade efter sin sista stöt tydde på att hon äntligen fick till det, då hon slog till med 16,57. Tilläggas kan att Frida hade blivit tvåa även med de två första resultaten! 

Sanna sprang 3000 meter på fina 9.46:63.

 

Att SVT Play sänder Nordenkampen är roligt. Att tekniken fallerar och två kommentatorer hjälplöst blir hängande i luften gjorde dock tävlingarna lite mindre inbjudande, i synnerhet för de icke redan mycket frälsta. 

När Michaela Meijer erövrade det svenska rekordet från klubbens stavhoppare Angelica Bengtsson, tvingades de gissa höjden (de gissade fel). Hur som helst, Angelicas inomhusrekord 4:70 sattes 2015. Mikaelas nya rekord blev 4:75.

Att Angelica inte var med på Nordenkampen kan ha att göra med att hon har problem med en hand. 

I den sista damgrenen tvingades kommentatorerna gissa att det var jämnt mellan svenskor och finskor i tävlingen, men visste gjorde de inte. 

Man kunde ju önska att tittare fick kontinuerlig rapportering om hur lagtävlingarna gick! Även om tekniken fallerar har Finnkampens bollar fungerat fint för att åskådliggöra tävlingarna, varför inte använda liknande bollsystem och utöka med två bollstaplar för Norge och det kombinerade Danmark/Island-laget.

Men att Nordenkampen visas på SVT Play är något som är bra (även om sändningarna kan bli bättre). 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se