Fredrik & Jakob Samuelsson

Svenskt rekord direkt av Sarah

2022-01-16 | Bengt Alfredsson

Sarah Lahti imponerade när hon i sin första tävling för 2022 noterade nytt svenskt rekord på 10 km med 31.18. Sarah vann på söndagsmorgonen 10 K Playa del Bossa på Ibiza i Spanien sedan hon öppnat loppet i hårt tempo.

Under de första kilometrarna höll hon ett tempo av tre minuter per kilometer. Sarah passerade 5 km på 15.30  vilket bara är åtta sekunder över Sarahs pers på 5 km 15.22. Den tiden gällde ett tag som svenskt rekord på halvmilen, ett rekord som Meraf Bahta senare förbättrat till 15.04.

På 10 km satte Sarah i höstas svenskt rekord med 31.26. Meraf Bahta förbättrade i januari rekordet till 31.22, och nu kontrade alltså Sarah med en förbättring av rekordet med ytterligare fyra sekunder.

Söndagens lopp visar att Sarahs satsning på kortare distanser har fungerat bra. Sarah, som noterade svenskt rekord på tre olika distanser i fjol, satsar i år på att springa 10 000 m i både VM i juni och EM i augusti.

För Sarah var det glädjande att hon nu inte kände av det ryggproblem som tvingade henne bryta Valencia Marathon i december.

Under avslutningen av loppet, då Sarah började känna effekten av den tuffa löpningen fick hon stöd av en manlig Asics-löpare som hjälpte till med farthållningen.

- Jag är jättenöjd med mitt lopp, säger Sarah.

ANDERS OLSSON

Foto: Annette Lahti

 

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se