På frukostföreläsning om inkludering

2018-04-13 | Marianne Fricke Stjernström

Det är inte lätt att engagera ungdomar i områden som Tensta och Rinkeby. Hässelby SK har försökt. Bland annat höll klubben en veckas spontan friidrottsskola på Spånga IP förra året, utan alltför stor framgång. Marianne på klubbkansliet lyssnade därför hur Projekt Storstad arbetar i Hallunda-Norsborg.

 

Victoria Escobar och Chrishan Fernando arbetar i Projekt Storstad i Hallunda-Norsborg. Till stor del med målgrupper som tidigare inte inte kunnat inkluderas i föreningslivet, på grund av det traditionella sättet svensk idrott byggts upp.

Den menar att det krävs mer än en halltid och en ledare på plats. Hässelby SK hoppas på att Bällstahallen ska stå klar snart, men vi vill ju gärna börja jobba innan den gör det.  

- Spontanidrott är viktig. Det är stort steg att våga sig in i en idrottsklubb, sa Victoria. Genom att få komma och ha kul helt utan press och måsten lär ungdomarna känna varandra och får en annan trygghet än om man kommer ny i en grupp. 

När föreningar i deras områden hävdade bestämt att inga flickor var intresserade av att sporta vände sig Projekt Storstad till skolorna för rekrytering, fixade sponsorkläder och skapade en cup så slöt 40 tjejer upp direkt. Kanske delvis lockade av sponsorkläderna som de lyckats fixa.

Efter cupen tränade de tillsammans, utan måsten på ett spontant sätt, tillsammans och det fungerar fortfarande bra. Idag är de 30 tjejer som tränar ihop.

- Det är jättebra med spontanidrott! sa en äldre sportledare från Fittja. Men det blir inga LOK-stödspengar av det. Vi måste påverka Riksidrottsförbundet att föreningar ska kunna ha spontantverksamhet och få stöd för det. 

För Hässelby SK:s del var det roligt att Löparkademins ungdomsansvariga Diana Tran satt helt nära på åhörarplats. Löparakademin som har träning för niondeklassare i Grimsta om våren (och ska få hjälp av klubbens Conny Sundh med löpskola bland annat) och i Spånga med deltagare från bland annat Tensta och Rinkeby på höstarna. 

Dianas bild av hur potentiella friidrottare eller löpare kan nås i dessa områden verkar inte alltför avskräckande. Hon lovar att berätta mer i vidare kontakter.


Kansliet informerar

Ladda ner Kostnadsräkningen

Klubbens Antidopingarbete

Utbildningsplattformen
Sport conference 

Kansliet har kvällsöppet till kl 19 måndagar och torsdagar. Men ring gärna och kolla innan du kommer, så att vi är på plats just när du dyker upp: 08-739 97 06.

Fightern

Ansvarig utgivare: Marianne Fricke Stjernström, E-mail: , Telefon: 08-739 97 06