Nytt världsrankingsystem - inte helt tillfredsställande

2017-11-06 | Marianne Fricke Stjernström

Internationella friidrottsförbundet vill skapa ett nytt kvalsystem för stora mästerskap. Istället för att enbart utgå ifrån årsbästalistan ska man även se till var, alltså på vilka tävlingar, som resultaten gjorts. A. Lennart Juhlin är skeptisk. 

Det nya systemet är menat till att skapa förståelse för hierarkin av tävlingar från nationell nivå upp till internationell. En "logisk väg" som leder fram till de globala mästerskapen.

Juhlins invändningar handlar om hur tävlingarna ska viktas, och att det är ett fåtal aktiva som har chansen att göra sina resultat på de främsta tävlingarna, Diamond Leaguegalor till exempel.

- Tar man exempelvis 400m häck är det ju bara åtta individer som får plats i en Diamond League-gala, alla andra är utestängda från den bonusmöjligheten. Och vilka som får starta i galan bestämmer arrangören, säger Lennart Juhlin till friidrott.se. 

Han lyfter fram ett annat exempel. Den duktige diskuskastaren Simon Pettersson som nu blir hässelbyare. I somras fick Simon inte göra någon Diamond Leauge-start alls. Simon kvalade till VM med sitt årsbästa från Kringelkastet och väl på VM blev han 7:a av 32 startande. 

Mer information och detaljer kring det nya systemet ska bli klart under första kvartalet 2018 och det är tänkt att ligga till grund för kvalificeringar till VM i Doha 2019 och till OS i Tokyo 2020.

Läs mer på friidrott.se >>>


Kansliet informerar

Ladda ner Kostnadsräkningen

Klubbens Antidopingarbete

Utbildningsplattformen
Sport conference 

Kansliet har kvällsöppet till kl 19 måndagar och torsdagar. Men ring gärna och kolla innan du kommer, så att vi är på plats just när du dyker upp: 08-739 97 06.

Fightern

Ansvarig utgivare: Marianne Fricke Stjernström, E-mail: , Telefon: 08-739 97 06