Fotograf Sofia Boman

Lag USM - ett lag för framtiden

2016-08-20 | Magnus Wickert

Med få 17 åringar i laget och med en stomme på 15 åringar borde det vara rimligt med en placering runt 8-10:e av de anmälda 14 lagen. Men laget höjde sig över förväntan och presterade så bra att vi länge låg bland de fem bästa lagen. Grunden för den fina placeringen lades med bland annat hela sex grensegrar vilket torde vara ett rekord i sig.

Amanda Hansson och Patrik Lindstedt motsvarade alla förväntningar genom att ta hem härliga dubbelsegrar i sina favoritgrenar. För Amanda blev det 13,49 på korta häcken vilket endast hon själv varit under detta år bland alla 17 åringar. Häcksegern följdes upp med en putsning av det egna klubbrekordet på 100m utan häckar. Nu blev det 11,87 i svag medvind på Källbrinks IP. Patrik i sin tur vann både slägga och kula med ett betryggande avstånd till övriga fältet.

Lovisa Bivstedt löpte denna endast ett varv mot vanliga två. Motstånd från bland andra Spårvägens Celina Reichardt som om två veckor springer ungdomsfinnkampen på 400m häck garanterade att det skulle gå undan. ”Lollo” öppnade avvaktande för att sedan följa med Celina när hon kom ikapp på banan innanför. När 170m kvarstod av loppet trampade Lollo gasen i botten och avgjorde loppet.

Den sista grensegern för dagen kom i tjejernas tresteg. Födelsedagsbarnet Lisa Gunnarsson som är mer van vid att svinga  sig över höga höjder med hjälp av stavar testade nu istället tresteg. Med 11,75 i tredje hoppet noterades både nytt personligt rekord med nästan en meter samt en grenseger. Vad månde bliva om Lisa gjorde några träningspass också?

Linnea Sennström som också tillhör den yngre delen av laget gjorde en strong insats då hon slutade tvåa på 3000m. Tuff löpning under den sista halvan av loppet gjorde att Linnea kunde följa med i tätklungan och sedan gå loss till en jättefin andraplats sista 200m. Tiden var bara drygt tio sekunder från pb som sattes på USM för några veckor sedan.

På de övriga medeldistansloppen gjorde de 15 åriga killarna Johan Friberg (2000m hinder) och Anton Axelsson (800m) en stark insats i 17 årskonkurrensen och spurtade till sig placeringar i mitten av dem fjorton personer starka startfälten.

Förutom de mer poänggivande grensegrarna lyfte sig några lite extra i laget. Vi fick bland annat se Filippa Svalstedt slå nytt pb i spjut med över 3 meter. Jakob Holmberg hoppade mer än 2 decimeter längre än någonsin i sitt 16 åriga liv. Reserven i stav Max Bechtel noterade nytt pb med drygt decimetern trots att träningen nu mer riktas mot 800m.

Vi hade också några väldigt oerfarna startande på linjen. Gustav Perlind och Gustav Zetterberg gjorde sina första träningspass denna vecka och fick direkt gå in och springa individuellt 200m och 110m häck samt delta i stafetten. Båda grabbarna visade gott gry och attityd som säkerligen kommer att ge dem en knuff i rätt riktning till kommande år. Tjejernas stafettlag bommade lite i en växel men sprang ruskigt bra och slutade på en 10:e plats i stafetten.

Det blev till slut en sjunde plats bara några få poäng från både 6:e och 5:e platsen. Vann gjorde IFK Växjö.

Alla resultat


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se