Isabellah Andersson är uttagen till EM i Berlin

2018-05-02 | Marianne Fricke Stjernström och Bengt Alfredsson

Isabellah Andersson, som i helgen gjorde en stark comeback i Hamburg, är en av sex löpare som nu är klara för maratonloppet under EM i Berlin i augusti. Martin Öhman är däremot inte uttagen. Sverige kommer inte att representeras av något herrlag som springer maraton på EM.

Martin som sprang Sevilla Marathon på den fina tiden 2.21.27, var i princip klar för att springa i ett svenskt lag i maraton. Tyvärr är det få manliga svenskar som klarat lagkvalgränsen och Martins tid räcker inte för att bli uttagen individuellt. Därmed blir Mikael Ekvall från Strömstad den ende manlige löparen som är uttagen till EM i maraton. Hans tid 2.18.12  från VM i London i 2017, räcker för att bli uttagen för en individuell start (Han har alltså klarat A-kvaltiden). 

Men ett damlag blir det. Av de sex uttagna damerna har både Isabellah Andersson och Hanna Lindholm från Huddinge så bra kvaltider att det räckt till för A-kval. De övriga uttagna damerna är Mikaela Larsson och Cecilia Norrbom från Spårvägens och Malin Starfelt från Runacademy.

Senaste EM i maraton avgjordes i Zürich sommaren 2014. Då var fem svenska herrar och fem damer och två reserver uttagna. Den gången tvingades Isabellah Andersson tvingades tacka nej på grund av en skada.

Isabellah Andersson är Sveriges bästa kvinnliga maratonlöpare genom tiderna, bästa internationella meriten är tredjeplats vid EM i Barcelona år 2010. Hon ser ut att vara starkaste svenska kortet i år också. I Hamburg sprang hon maraton på 2.34.52, en tid som är långt ifrån hennes bästa tider. Men det var efter att ha fött barn förra året och med bara fyra månaders hård träning inför loppet. Nu återstår tre månaders träning inför EM.

– Kan hon göra 2.30 på den ganska lättsprungna banan i Berlin kan det bli en topp tio placering, säger Lorenzo Nesi till Marathon.se som hoppas att damlaget ska klara en plats bland de åtta främsta.

Maratonloppen för både herrar och damer avgörs på friidrotts-EMs avslutningsdag söndag 12 augusti. 

Mer på Marathon.se

Mer på friidrott.se >>>


Kansliet informerar

Ladda ner Kostnadsräkning

Klubbens Antidopingarbete

Kansliet har kvällsöppet till kl 19 måndagar och torsdagar. Men ring gärna och kolla innan du kommer, så att vi är på plats just när du dyker upp: 08-739 97 06.

OBS! Marianne är på kurs måndag 19 november. Affe finns på plats delar av dagen; mejla hsk.friidrott@telia.com.

Senaste bildspelet

Fightern

Ansvarig utgivare: Marianne Fricke Stjernström, E-mail: , Telefon: 08-739 97 06