Fotograf Sofia Boman

Hjärtan som klappar

2016-10-26 | Marianne Fricke Stjernström

På idrottsplatsen finns sedan lång tid tillbaka en hjärtstartare. Nu hölls en kurs i hjärt- och lungräddning med och utan hjärtstartare.


Hjärtstartarapparaten sitter inomhus en trappa upp , vid ytterdörren som leder in till kanslierna. Ovanför ingång till källarvåningens omklädningsrum och vaktmästeri.

Flera av fotbollsklubbens och friidrottens tränare hade redan hjärt- och lungräddningsutbildning. Men inte alla, heller inte kanslisterna och vaktmästarna. Så det var hög tid att ha en kurs. 

En kvinna vid namn Annika och tio dockor dök upp i klubbhuset för att ställa sig till förfogande. Det blev tre timmars tufft arbete.

Vad som lärdes ut:

Verkar någon medvetslös, kolla.

Är personen inte kontaktbar, kalla på hjälp. Ropa till dig sällskap och se till att slippa vara ensam om det hela.

Kolla sedan andningen. Gör andingsvägarna fria genom att lyfta hakspetsen med ett par fingrar och pressa pannan nedåt, bakåt. Kika på bröstet och se om det rör sig av andning, lägg samtidigt örat nära munnen och lyssna om andetag kan höras. Är det svårt så se om andningen kan den kanske kännas mot kinden. Ge det tio långa sekunder för att avgöra om det finns någon andning eller ej.

Andas den medvetslösa, lägg hen i framstupa sidoläge och larma 112. Fortsätt ändå att kontrollera andningen.

Om den medvetslösa inte verkar andas, larma 112. Lägg inte på utan håll linjen öppen och börja med hjärt- och lungräddning. 

 

Det är bra med ett hårt underlag, som på marken eller ett golv. Placera den ena handbasen mitt på den medvetslöses bröst. Mitt emellan bröstvårtorna.

Placera den andra handen ovanpå den första handen och böj in fingrarna mellan den första handens fingrar. Stå med knäna nära den medvetslöses kropp. Ha raka armar och lägg vikten fram över de raka armarna och gör 30 riktigt hårda tryck (i takt med "Här kommer Pippi-långstrumpslåten" för att få in rätt tempo på kompressionerna).

Trycken ska vara så hårda att revbenen desvärre knäcks. På en vuxen människa kräver det stor kraft.

Efter de trettio kompressionerna gör åter den medvetslöses andningsvägar fria (på samma sätt som ovan) och gör två helt lätta inblåsningar. Vid för hårda blåsningar kan den medvetslösa böra att kräkas. Det räcker med luft så fort det syns en rörelse i bröstkorgen.

Fortsätt sedan med trettio kompressioner och två nya inblåsningar.

Det är bra om flera kan hjälpas åt. Efter ett par minuter, eller fyra-fem omgångar är det viktigt att byta plats. Ingen orkar hålla tempo och hårdhet på kompressionerna på bästa sätt längre än så. Fortsätt att bytas av varannan minut. Sluta inte förrän personen som får hjälp börjar andas eller tills ambulans kommer.

 

Under tiden är det bra om en ytterligare person har sprungit för att hämta hjärtstartaren.

Den som hämtat hjärtstartaren kör igång den. Hjärtstartaren talar och berättar vad som ska göras. Hörs det inte eller om det känns oklart, vänta lite så säger den om samma sak tills den som hämtat apparaten uppfattat och gjort det som ska göras.

Är den som hämtat hjärtstartaren van, kan denne arbeta lite snabbare än startarrösten. Det gör inget. Hjärtstartaren känner av vad som görs med den och anpassar sig.

När den som startat hjärtstartaren säger åt dem som håller på med hjärt- och lungräddning att flytta sig för att en elektrisk stöt ska ges flyttar sig alla undan en det ögonblick som det tar, men sedan återtar de arbetet.

Det är en fördel att vara flera, annars får en ensam hjälpare försöka klara sig.

 

Hjärt- och lungräddning kan också behövas om någon sätter i halsen. Säg bestämt åt personen att HOSTA!

Hjälper inte det ska det dunkas rejält i ryggen i dunkningar som går från mellan skulderbladen upp mot huvudet en till fem gånger. Funkar inte det, är det bra att ställa sig bakom personen med andnöd, knyta handen om tummen och sträcka den knutna handen runt personen mot dennes navel. Den andra handen sträcks runt från andra hållet till en sorts kram. Gör 1-5 rejäla buktryckningar inåt, uppåt.

Hjälper ingenting och personen glider in i medvetslöshet, lägg ned hen på golvet. Kolla i munnen om något finns där som inte bör vara där. Plocka bort det i så fall. Annars fria luftvägarna genom att lufta hakspetsen med ett par fingrar och pressa pannan nedåt bakåt och gör två STORA inblåsningar innan 30 bröstkompressioner påbörjas.

Kolla i munnen. Rensa eventuellt. Gör två nya stora blåsningar. Fortsätt med 30 bröstkompressioner.

Var gärna flera och arbeta tillsammans så att de som gör hjärt- och lungräddning kan bytas av varannan minut, efter fyra - fem omgångar.

Använd hjärtstartare (om det finns) och låt den som hämtat hjärtstartaren dirigera när livräddarna måste flytta sig.

Läs mer på www.hlr.nu

 

 

 

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se