Fotograf Sofia Boman

Förändring av Standarberäkningen från 2018

2017-03-26 | Mateusz Stec

Från och med 2018 kommer standarberäkningen att förändras. Den nya beräkningsmodellen kommer enbart att ta hänsyn till grenar som avgörs på Friidrotts-SM och kommer därmed att exkludera bland annat mångkamp, maraton och terränggrenar. Även beräkningen av SM poängen kommer att ändras.

Under den gångna helgen åkte klubbens representanter till Helsingborg för Friidrottsförbundets årsmöte. Förbundets styrelse föreslog bland annat en förändring av Standaret, det pris som delas ut till Sveriges bästa friidrottsförening. Den modell som föreslogs baseras på resultaten som uppnås enbart på friidrotts-SM (utomhus arena SM). Ett annat förslag som styrelsen presenterade var att utse bästa SM-förening baserat på SM-poängen. Den nuvarande modell för SM-poängen tar enbart hänsyn till en prestation av en aktiv och tar inte med ifall en person placerar sig på poängplatser i fler grenar.

Dessa två förslag diskuterades i klubben vid flera tillfällen. Den första gången under höstmötet där styrelsen, anställda, tränarna och aktiva var representerade. Hässelby har alltid strävat efter att ha en så bred trupp som möjligt och vi värderar alla grenar lika. Därför var vi emot en bantning av Standaret.

Förslaget att kora bästa SM-förening baserat på den nuvarande beräkningen av SM-poängen borde egentligen ligga i klubbenns intresse eftersom vi har haft den högsta SM-poängen de senaste 18 av 19 åren. Men föreningen anser att dagens beräkning av SM-poängen tar hänsyn till bredden och inte till vem är bäst. I dagens beräkning räknas nämligen en aktiv bara en gång oavsett hur många poängplaceringar den tar. Vi anser att en modell som tar hänsyn till en individs samtliga prestation är mer rättvisande just när man pratar om att utse bästa föreningen.


Bengt Olsson pläderar mot förbundets förslag angående förändringen av Standaret. Foto: Rune Stjernström.

Klubbens ordförande, Bengt Olsson, pläderade för att Standaret skulle lämnas i sin nuvarande form och att beräkningen av SM-poängen skulle ändras. Efter en diskussion som skiftat i tonläge så avgjordes bägge förslagen efter votering, rösträkning och korrigering av rösträkning. Tyvärr röstade årsmötet på förbundets förslag angående Standaret och därmed kommer vi ha en ny beräkning från 2018. När det gällde SM-poängen så allierade sig Hässelby med Hammarby och lämnade ett gemensamt förslag som gick igenom.

Hässelby SK var den enskilda klubb med allra flest representanter på årsmötet, hela fem stycken. Detta tack vare resultat på SM-tävlingar och bra närvarorapportering. De fem från klubben var: Bengt Olsson, Mateusz Stec, Marianne Fricke Stjernström, Rune Stjernström och Mia Edvardsson.

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se