Fredrik & Jakob Samuelsson

För träning, kamratskap och gemenskap över alla gränser - bygg Bällstahallen snarast

2018-01-09 | Marianne Fricke Stjernström

- 2024 kan Bällstahallen stå klar som tidigast. Om politikerna prioriterar den, säger Fredrik Månsson på idrottsförvaltningens utvecklingsavdelning. I ett nytt brev från Hässelby SK och Bromma IF uppmanas politikerna att prioritera friidrottshallen i Bällsta.

Cirka tre timmar. Det är restiden för en tonåring i västerort som vill träna friidrott. För nu är vi där igen. Det är nu, under det mörka halvåret, som vi får kämpa för att få barn och ungdomar att orka fortsätta att träna.

Vi behöver en friidrottshall i Bällsta. Och det är brått.

Stora idrottshallar är förbehållna sporter som klassas som inomhusidrotter. Det är inte friidrotten trots en inomhussäsong med massor av träning och tävlingar för såväl ungdomar som elit. Det innebär att friidrottsklubbar får hålla tillgodo med mindre gymnastiksalar som blir över när innebandyn och handbollen etc. har fått välja lokaler. Det är svårt att träna häck, springa 60 m och hoppa stav i de små gymnastiksalarna. Stockholms enda friidrottshall ligger i Sätra, med restider faktiskt över en och en halv timma enkel resa för västerorts-ungdomar. Till grannkommunen Sollentunas hall tar det lika lång tid att åka kommunalt.

Den 7 mars 2017 skickade Bromma IF, Hässelby SK och Stockholms Friidrottsförbund en skrivelse till Stockholms Stad (se bilagan) med anledning av hur viktigt det är med en inomhushall vintertid i västerort.

Idrottsnämnden uppmärksammade vår belägenhet. De har förstått att det redan sedan tidigare så stora behovet av idrottsanläggningar, oupphörligen sväller i takt med Stockholms kraftiga befolkningstillväxt.

Tillsammans med kommunstyrelsens har de beställt fram handlingar för ett kommande inriktningsbeslut för ett nytt idrottsområde i Bällsta, ifrån fastighetskontoret. En övergripande utredning pågår nu av fastighetskontoret tillsammans med exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret för att ta fram en detaljplan.

Fredrik Månsson på idrottsförvaltningens utvecklingsavdelning berättar att eftersom hallen är prioriterad skulle byggstarten – om förutsättningarna ser ut som för ögonblicket – tidigast kunna ske år 2022.

Han uppskattar att en hall skulle ta cirka två år att bygga. Det betyder att först om sex år skulle en friidrottshall kunna vara klar. Som tidigast. Om nu inte förutsättningarna förändras.

Fredrik Månson förklarar att det är politikerna som väljer hur medlen prioriteras. Vad som är viktigt att genomföra och vad som bör göras mer skyndsamt. Och vad som kan vänta.

Så snälla - skynda på friidrottshallen i Bällsta!

För hur många barn och ungdomar har under sex hela år hunnit väga nöjet med att friidrottsträna mot de vanvettigt långa restiderna? Hur många har låtit intresset vinna? Hur många har slutat att röra på sig i förtid eller kanske inte ens börjat?

Friidrottsungdomarna i västerort hinner växa upp och flytta hemifrån innan en hall står klar med dagens perspektiv. Och vad händer om politiker plötsligt väljer att prioritera annat på bekostnad av friidrottshallen i Bällsta? Skrämmande!

Vi ber er politiker i samtliga partier – och tjänstemän – att behålla fokus och prioritera en friidrottshall i Bällsta! Hallen skulle garanterat betyda att fler västerortsungdomar friidrottar och fortsätter att idrotta upp i åldrarna.

Vi vet genom ett flertal forskarrapporter hur fysisk träning förbättrar inlärningsförmågan och hur viktig träning är för alla och speciellt för växande individer.

Det unika med friidrotten är att alla kan börja friidrotta i vilken ålder som helst och oavsett kön. Detta till skillnad mot lagidrotter, där det kan vara svårt att ta sig in i lag och träningsgrupper om man inte börjat någon gång redan vid sex till åtta år. En annan viktig aspekt är att kostnaden för att vara med och träna friidrott är låg i jämförelse med andra idrotter. Friidrotten kan aktivera alla ungdomar och skapa en arena att mötas på över både ålders-, etniska- och socioekonomiska grupperingar.

Vi, friidrottsklubbar i västerort, behöver friidrottshallen i Bällsta för att kunna serva invånarna i olika åldrar och erbjuda träning, kamratskap och gemenskap på det sättet vi skulle vilja.

Vi vill få barn att börja träna och få dem att fortsätta längre upp i åldrarna. Vi vill lära ungdomarna att skola, utbildning och träning berikar varandra – och i förlängningen ett yrke och arbetsliv med träning. Men vi behöver er hjälp, politiker i alla partier.

Vi hoppas att samtliga partier verkligen förstår hur viktigt det är med en friidrottshall i Bällsta. Behåll fokus! Prioritera Bällstahallen! Vi vill göra hallen till en plats där alla möts, tränar, har kul och mår bra. Det är bråttom med den. För dagens västerortsungdomar. För samhället i västerort. För oss alla.

 

 

Friidrottsföreningarna Hässelby SK och Bromma IF

 

 

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se