Sarah Lahti, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

En HSK-motion gick igenom på Förbundsårsmötet

2019-03-24 | Marianne Fricke Stjernström

Hässelby hade lämnat in tre motioner till årets förbundsårsmöte. En av dem gick igenom. Det var Johan Engholms motion med förslag på en ändring av lagtävlingen på terräng-SM.


Foto: Marianne Fricke och Rune Stjernström

 

Istället för att lägga ihop lagdeltagarnas tider, föreslog Johan att det är placeringarna som ska räknas. Det tyckte förbundsstyrelsen var rimligt och biföll motionen med motiveringen att förslaget gör lagmomentet mer överskådligt för så väl media som för publik och dessutom motiverar löpare som inte placerar sig - eftersom deras insats påverkar utgången av tävlingen.

Johans andra motion, som också tog upp terräng-SM, var uppdelad i två delar. Först handlade den om att ändra sträckorna för män från 12 km till 10. Det var styrelsen också positiv till. Men i Johan förslag skulle kvinnorna fortsätta att springa 8 km som på EM. Styrelsen föreslog i stället att både män och kvinnor ska springa 10 km som på VM, vilket Johan motsatte sig eftersom Sverige har fler löpare som kvalificerar sig till EM, en tävling som dessutom går oftare än VM. 

Styrelsens förslag vann.

Den andra delen av den motionen, gick ut på att göra terräng-SM till en endagarstävling - med syfte att göra den ofta långa och kalla tillställningen lite mer attraktiv, men där visade sig inte årsmötet och styrelsen med på banan och det blev avslag.

Klubbens ungdomsansvarige Magnus Wickert, hade skrivit en motion om att använda tio häckar på tävlingar med 200 meter häck för åldrarna P13 och F13.

Han förklarade för mötet att tränare förbereder sina aktiva på tävlingar genom att (förstås) träna på grenarna och att träningen med endast fem häckar innebär aerob träning, något som ska undvikas i dessa åldersklasser. Många på årsmötet lyssnade, men tyvärr inte tillräckligt många.

Styrelsens förslag om att behålla det nuvarande antalet häckar, eftersom det är lättare för nybörjare att tävla i grenen, vann med 58 röster mot 48. Ett annat argument var att de femhäckarna blev en lekfull introduktion till lång häck.

Marianne Fricke Stjernström argumenterade för Studenternas motion om att låta män och kvinnor få springa i samma lopp på areatävlingar. Det gjorde även en annan Stockholmsrepresentant Anders Havdelin från Hammarby. Tillsammans fick de årsmötet att bifalla motionen.

Bengt Olsson diskuterade arvoden för ordförande och ledamöter i Friidrottsförbundets styrelse. Hans och Elitklibbarnas förslag röstades igenom.

Som årsmöte betraktat gick mötet sin egen väg (röstade emot styrelsens förslag) vid ovanligt många tillfällen - om än ej otillbörligt många. Fler åskådarkalufser än vanligt som stack upp från stolarna hade ännu inte grånat. Kanske har det något samband? 

Värdklubben Göta bjöd på god stämning, fin underhållning och bra mat, Karlstad kommun på ett minnesvärt besök på Sandgrund och Lars Lerins museum. Dessutom bjöd Götas löpare på morgonträning. Hågade årsmötesdelegater kunde välja på kulturpromenad i staden, morgonjogg eller intervallträning. Underbart!


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se