Magnus Wickert. Fotograf Sofia Boman

Det gick troll i de svenska tiokamparnas stavhopp

2018-08-08 | Marianne Fricke Stjernström

Det såg så fint ut på diskusen för Fredrik. Han låg trea i totaltävlingen. I stavhoppet rev han ut sig oväntat tidigt och medkombatanten Marcus Nilssons stav gick av!

Men för att ta det från början; det började med ett 110 meters häcklopp. Fredrik var aningen sen i starten men sprang på 14,70. Med 5117 poäng låg han trea i totalt i tiokampen.

I diskustävlingen nådde Fredriks första kast 41,73. Han ökade i andra till 43,75 och avslutade tjusigt nog med ett 43,94-kast. Med det låg han fortfarande trea.  Han höll sig nära sin pers-serie ifrån Götzis. 

Förväntningarna var stora inför stavhoppet.

Tävlingen inleddespå 4:50. Fredrik gled ledigt över på första försöket. Han valde att stå över 4:60 och satsade på 4:70. Men som så många damer i gårdagens stavtävling fick han det inte att stämma och hoppade under ribban. ”Rivning” med andra ord.

Han försökte i ett andrahopp - och rev. Han försökte igen och rev. Förkrossad blev han liggande länge på mattan.

- Han brukar hålla sig på höjder strax under fem meter, förklarar hässelbyledaren Solveig Humla. Nu blev Fredriks resultat 4:50.

Så blev det den andre svensken Marcus Nilssons tur. I hans andra försök på 4:70 bröts staven. Tack och lov landade han fint i mattan och även om det syntes att han fick lite känningar i en hand kunde han hoppa om och vidare - under stora publikovationer. Han rev dock både omhoppningen och sitt tredje försök.  Marcus resultat blev 4:60.

 

Utöver Fredriks bravader sprang Hässelbys Elmar Engholm kval på 1500 meter. Elmar låg fint med i klungan hela vägen och igenom slutspurten. Tyvärr räckte inte tiden 3:42:01 till en finalplats. Inte heller Johan Rogestedt som sprang sitt försök på 3:49:73 eller Kalle Berglund med 3:41:25 tog sig till final.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se